
כ20.4 מיליארד ש"ח הופקדו בחסכונות של ילדי ישראל מאז השקת תוכנית 'חיסכון לכל ילד' בשנת 2017, מתוכם הופקדו 3.32 מיליארד ש"ח בשנת 2023 לבדה. כך עולה מדו"ח מקיף על התוכנית שפורסם בידי הביטוח הלאומי.
במסגרת התוכנית, שנועדה להבטיח לכל ילד בישראל סכום כסף משמעותי שיסייע לו בהתחלת חייו הבוגרים, מופקדים 55 שקלים מדי חודש לכל ילד, בנוסף לקצבת הילדים. ההורים רשאים להפקיד סכום זהה נוסף מתוך קצבת הילדים, ובכך להכפיל את החיסכון החודשי.
עוד באתר:
עם זאת, הדו"ח מצביע על פערים מדאיגים: 41% מההורים לא בחרו מסלול השקעה עבור ילדיהם, ו-43% לא ביצעו הפקדה נוספת מקצבת הילדים. "זה עלול להנציח את אי השוויון", מזהירים בביטוח הלאומי.
נתון מעניין נוסף מראה כי 79% מהחסכונות מנוהלים בקופות גמל, כאשר 'אלטשולר שחם' מובילה במספר החסכונות, ואחריה הראל, הפניקס ומיטב דש. רק 21% מהחסכונות מתנהלים בבנקים, עם בנק הפועלים בראש הרשימה, ואחריו לאומי, מרכנתיל ודיסקונט.
בשנת 2023 נפתחו תוכניות חיסכון עבור 196,291 ילדים, מתוכם 108,463 נולדו במהלך השנה. 87% מהחסכונות החדשים נפתחו בקופות גמל, לעומת 13% בלבד בבנקים. מתוך הילדים שנולדו ב-2023 והוריהם בחרו עבורם תוכנית חיסכון, 34% הם ילדים ראשונים במשפחה ו66% ילדים שניים ואילך.
הדו"ח מציין גם את המענקים הניתנים בגילאים שונים: בשנת 2023, הופקדו כ-50.1 מיליון שקלים לילדים שמלאו להם 3 שנים, 82.4 מיליון שקלים לבני 18, ו-52.1 מיליון שקלים לבני 21.
הביטוח הלאומי מסר: "תוכנית חיסכון לכל ילד היא תוכנית טובה והכרחית כחלק מצמצום הפערים והאי שוויון במדינת ישראל. עם זאת, המדינה יכולה לעשות את המקסימום מבחינתה אך יש אחריות גם על ההורים והמעורבות שלהם. בחירת מסלול השקעה נכון עבור ילדיהם והכפלת ההפקדה שעוברת ישירות מקצבת הילדים במידת האפשר יכולה להביא לרווחים של עשרות ואפילו מאות אלפי שקלים לכל ילד".
"הביטוח הלאומי עושה ככל יכולתו לקדם את ההסברה בנושא בשליחת מסרונים להורים, קמפיין הסברה, אתר האינטרנט – בו מפורט כל המידע הרלוונטי להורים וכן מוציא דו"ח שנתי לציבור כדי להגיד בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים: מעורבות ההורים, בחירה נכונה של המסלול היא פשוטה מאוד, לא דורשת יותר מכמה פעולות מחשב בודדות ויכולה להביא כאמור לרווחים משמעותיים לילדי ישראל שיוכלו להתחיל את חייהם הבוגרים בצורה טובה יותר".