
את כאב הראש המטאפורי של מריו דראגי ניתן לתאר כמיגרנה כרונית. כלכלת גוש האירו ממשיכה לדשדש. אם עד עכשיו ניתלו סימני שאלה לגבי הכלכלות החלשות שנזקקות לחילוץ ומושכות למטה את כלכלת גוש האירו, עכשיו עליו להתמודד עם חשש מדיפלציה, צמיחה נמוכה ושיעור אבטלה גבוה במיוחד. כך מעריך אלעד סלומון, אנליסט בכיר ביוטרייד בית השקעות בסקירה שפרסם בית ההשקעות בנושא אירופה.
אירופה מסתמנת כיבשת שהמשבר השפיע עליה בצורה השלילית ביותר. שוק העבודה והייצור באירופה בבעיה חמורה, בחודש האחרון נמדדה אבטלה בגובה של 11.8% בגוש האירו כאשר בספרד בלבד מדובר על 25.9% ושיעור אבטלה גבוה יותר בקרב אוכלוסיה הצעירה. הנתונים הכלכליים האלה מתאימים למדינות מתפתחות ולא מפותחות. במידה והבנק המרכזי באירופה לא יגדיר במפורש את מדיניותו ייתכן והמשבר יתפתח בצורה חריפה יותר.
למרות המשבר והנתונים הכלכליים הגרועים, דראגי בוחר כרגע להמשיך ולשבת על הגדר. במקום להגיב בהחלטיות ולהסביר את המדיניות העתידית של הבנק המרכזי האירופי, דראגי ומקבלי ההחלטות בחרו לנהוג בעמימות שיוצרות אי וודאות שמובילה לפסימיות בקרב המשקיעים.
עוד באתר:
לבנק האירופי נשארה תחמושת מעטה לתמרוץ הכלכלה. הריבית עדיין נותרה על 0.25% ללא שום סימן מובהק לגבי המשך תוכנית התמריצים במקרה של מיתון.
הבנק המרכזי של אירופה מייחס חשיבות מכרעת למדד האינפלציה בגוש האירופאי. בחודש אפריל נמדדה אינפלציה בגובה של 0.7% כאשר הנתון רחוק מאוד מהיעדים של הבנק המרכזי העומדים סביב 2%. הבנק המרכזי בחר שלא להגיב לכך בשל היאחזות די נואשת בשיפור הקטן יחסית שנמדד בחודש שעבר בתעשיית השירותים ובאמון הצרכנים שעלה במפתיע.
הצפי של המשקיעים הוא כי הבנק המרכזי האירופי ימשיך לבצע צעדים זהירים – עקב בצד אגודל בצעדים שיתמכו גם בשווי של מטבע האירו. לעומת זאת, מדדי הייצור בגרמניה ממשיכים לרדת ומעלים בספק האם נכון להמתין עם תוכנית רכישת אג"ח אגרסיבית שתזרים נזילות ואשראי לשווקים.
סלומון ציין כי ריבית ה- EONIA –הריבית שגובים הבנקים כאשר הם מלווים הון בעל סיכון גבוה יותר נמצאת ברמת שיא הזכורה יותר מהזמנים של משבר האשראי ב-2008. הריבית היומית זינקה לרמה של 0.239% ליום לעומת רמה של 0.108% ב-6 למאי – זינוק של כ-212%. התייקרות חדה בריבית לנכסים בסיכון מצביעה על ירידה בפעילות הכלכלית, ובכמות העסקאות בין הבנקים ועליה ברמת הסיכון שבהשקעה בגוש האירופאי.