
ביום חמישי הקרוב, באחד לאוגוסט, ייכנסו לתוקף התקנות החדשות שמחייבות להתקין לוחית זיהוי על קורקינטים ואופניים חשמליים. תקנה שיזם ח"כ יעקב אשר.
היום צפויה לאשר ועדת הכלכלה את הסמכות למתן קנסות בסך 100 ש"ח לרוכב שייתפס ללא לוחית, בשנה הבאה יעמוד הקנס על 500 ש"ח ובשנה השלישית על 750 ש"ח.
עוד באתר:
בהתאם לתקנה החדשה בעלי אופניים וקורקינטים חשמליים המורשים לרכוב עליהם, מחויבים ברישום במאגר רשות הרישוי ובהתקנת לוחית זיהוי אישית על הכלי. גם חברות ההשכרה לקורקינטים חשמליים מחויבות ברישום הכלים שבבעלותן.
אז איך עושים את זה בפועל? משרד התחבורה הקים מערכת רישום ייעודית בשם מוביליטי, דרך אתר האינטרנט של המשרד או באפליקציה. המערכת מיועדת "לרישום כלי תחבורה קלים כמו קורקינט ואופניים חשמליים עבור אזרחים תושבי ישראל מעל גיל 16, שוהים זרים וחברות השכרה", כך על פי המשרד. היא חלה לפעול בפברואר השנה, מתוך הערכה שעד תחילת אוגוסט יהיה מספיק זמן לבעלי הכלים החשמליים להירשם. המערכת פשוטה לתפעול, והיא גם מציעה רשימה של מתקיני לוחיות רישוי שפועלים עם המשרד. אחרי רישום הכלי יש להזמין לוחית רישוי פיזית ולהתקינה על הכלי.
איפה מותר לרכוב – חל איסור מוחלט לרכוב על מדרכות עם אופניים חשמליים, הרכיבה מותרת במקום שיש בו שביל המיועד לרכיבה על אופניים, ובהיעדר שביל רכיבה מתאים, הרכיבה תתבצע על הכביש בהתאם לפי כל חוקי התנועה וכמה שיותר קרוב לשפה הימנית. גיל הרכיבה המותר – הגיל המינימלי שממנו ניתן לרכיבה על אופניים חשמליים הוא מגיל 16.
משרד התחבורה הטיל חובות נוספות על רוכבי הכלים החשמליים, למשל, ברכיבה על הכביש ובשבילי אופניים, על הרוכבים להכיר את כל חוקי התנועה ולנהוג על פיהם: ציות לרמזורים ולתמרורים, איתות, מתן זכות קדימה להולכי רגל ועוד. בעת חצייה במעבר חצייה, אסור לרכוב על כלים חשמליים, יש לרדת מהם ולחצות בהליכה.
בעשור האחרון הפופולריות של רכב דו-גלגלי חשמלי עלתה דרמטית ברחובות וכבישי ישראל. מאות אלפי אופניים וקורקינטים חשמליים נעים במרחב העירוני – ההערכה מדברת על 400-500 אלף כלים, כשליש מתוכם קורקינטים.
הרקע לתקנות החדשות, כמו גם ההגבלות האחרות, הוא העלייה במספר התאונות הקשות בהן מעורבים כלים דו-גלגליים חשמליים. המטרה מאחורי התקנות החדשות, לפי משרד התחבורה, היא שרישוי הכלים החשמליים יגדיל את אחריות הרוכבים והאכיפה תהיה קלה יותר – במקרה של נסיעה לא חוקית ניתן יהיה לזהות את הרוכב לפי מספר הרישוי ויאפשר אכיפה של עבירות הרכיבה השונות או איתור נוהג שהיה מעורב בתאונה, גם אם נמלט. רכיבה על קורקינט חשמלי או אופניים חשמליים מותרת על שבילי אופניים, ובמקרים מסוימים על הכביש, ובכל מקרה לא על מדרכה המיועדת להולכי הרגל. אלה שיעשו זאת יוכלו לקבל דוח יותר בקלות.