
זעקה מתוך כאב: תחיה לובר, אימו השכולה של אלישע יהונתן לובר הי"ד שנהרג בעזה, עמדה הבוקר מול ישיבת חברון וקראה לבחורים לבטל את חופשת בין הזמנים: "אם התורה מגנה ומצילה לא פחות מהחיילים, הישארו בישיבה, הראו לכל העם הזה שאתם שותפים".
מדוע באמת לא מבטלים את חופשת 'בין הזמנים' גם בעיצומה של מלחמה? דעת רבותינו גדולי התורה זצ"ל ויבדלחט"א היא שגם בימי מלחמה אין לפגוע בימי בין השמנים כי 'ביטולה זהו קיומה'.
עוד באתר:
רק לפני מספר חודשים, לקראת חודש ניסן, בעיצומה של המלחמה העזה, נשא ראש הישיבה הגר"ש שטיינמן דברים בישיבתו, והעביר את דעת מרן ראש הישיבה הגר"ד לנדו שלא לבטל את בין הזמנים, למרות המלחמה: "מה שצריך לדעת עכשיו שיוצאים לבין הזמנים, וכמו שהעידו לפני שדעת רשכבה"ג מרן הגאון רבי דב לנדו שליט"א שלא לדחות את הבין-הזמנים, ביחוד אחרי זמן חורף של שנה מעוברת ושהתחילו מוקדם את הזמן, זה רק יקלקל את ה'זמן קיץ'. שצריכים הבחורים לשים לב לא להסתובב במקומות שיהיו בגדר 'למה תתראו'".
בדבריו סיפר הגר"ש שטיינמן כי "קבוצת בחורים מישיבה חשובה נכנסו פה שבוע שעבר, ואמרו לי שמרוב שמזהירים אותם לא לאסוף כספים פה ולא ללכת שם, הם כבר מרגישים כמו פושעים נמלטים שצריכים להסתתר. ח"ו אסור להרגיש שהם לא בסדר, אדרבה 'ויגבה ליבו בדרכי ה', ראוי לרומם בקרבם ובקרבינו את מעלתם וזכותם, אבל מה לעשות שלא כולם מבינים את הגדלות והרוממות של בן תורה. גם טיולים ראוי לקיים בעיקר במקומות סגורים או קברי צדיקים ופחות במקומות אחרים. צריכים גם לומר לבחורים להשתדל שלא להיכנס לוויכוחים עם אלה שלא מבינים את חשיבות הבני תורה, שבחור לא יחשוב שהוא עכשיו יגרום לכל החילונים שהוא פוגש לחזור בתשובה ולהיכנס לישיבה, בוויכוחים אף פעם לא יודעים מי ינצח. להשתמט מהם וללכת הלאה".
במכתב מיוחד שכתבו בשם מרן הגרמ"ה הירש הובהר כי "אין לנסוע לטיולים כלל. ולא לערוך שום פעילות חווייתית בפהרסיה הכללית". יחד עם זאת צוין כי "ניתן לקיים נסיעות למקומות הק' וקברי צדיקים באווירה המתאימה. חשוב לקיים בתוך הקהילות פעילויות שיתנו מענה. אפשר להתרענן בבריכת שחיה, או פעילות אחרת במתחמים סגורים. אך לא במרכזי ערים או ריכוזים חילוניים".
לפני כחמישים שנה, בעת מלחמת יום כיפור אמר מרן הרב שך זצ"ל, שבאופן רשמי כן יהיה בין הזמנים מצד הישיבה. אך לבחורים שרצו ללכת לקנות ד' מינים ולבנות את הסוכה, הורה כי יעשו את ענייניהם בזריזות ושישתדלו כמה שפחות להסתובב ברחובות, וישובו מיד לישיבה משום חילול ה'.
גם דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל הייתה שאין לבטל את חופשת 'בין הזמנים'. לדברי מרן פוסק הדור: "כשם שבחור החפץ לגדול בתורה, צריך לאכול ולשתות בצורה נורמלית, כך זקוק הוא גם לשינוי אווירה בימי 'בין הזמנים'".
יצויין, כי בשנת תשע"ב הורה מרן הגר"ע יוסף כן לבטל את חופשת בין הזמנים: "אני מבקש, אם אפשר שראשי הישיבות שעיני ישראל תלויות אליהם, שידאגו שלא יהיה חופש – בין הזמנים, שהשנה לא יהיה חופש, ללמוד תורה, חזק בתורה, ככה אנחנו נעשה, גם הקב"ה יעשה מלמעלה. לכן נתפלל בכל ליבנו שלא יתמעט התורה, שלא תיחלש התורה, כי לא תשכח מפי זרעו".
דברים דומים אמר מרן הגר"ע גם בשנת תשס"ו בימי מלחמת לבנון השנייה.
כך או כך, עינינו נשואות לגדולי ומאורי הדור שליט"א אשר מפיהם אנו חיים ולאורם אנו הולכים. וככל אשר יורו לנו – נעשה ונשמע.