
"יש כיום שני מסלולים במנהרות הכותל", אומרת רחלי כרמל חדד מ'תיירות הכותל המערבי' לקול חי, "מסלול האבן הגדולה ומסלול הגשר הגדול, במסלול הגשר הגדול יש לנו הזדמנות ללכת ברוב המסלול במפלס החיים של סוף ימי הבית השני. אנחנו צועדים שם למרגלות גשר גדול ועצום שעליו צעדו בזמן בית המקדש לתוך הר הבית. אנחנו פוגשים שם את מקוואות הטהרה שבהם טבלו רגע לפני העלייה לבית המקדש. את החנויות, את השווקים שעולי הרגלים הסתובבו שם. ואני חושבת שאחד מהשיאים בסיור זה הרגע שבו פוגשים אבני כותל מערבי, שנחפרו בעשור האחרון, כאשר אותם אבנים היו מכוסות 1,700 שנה. זאת אומרת, לראשונה בעשור האחרון, הכותל המערבי נחפר גם לעומק. אחרי מלחמת ששת הימים ובשנות ה-70, הוא נחפר מדרום לצפון, זאת אומרת, לכל אורכו, ופעם ראשונה, בעשור האחרון, הוא נחפר לעומק, וזו התרגשות שאין לתאר במילים, לראות את אותם אבני הכותל, לגעת באבנים שאלף שבע מאות שנה יד אדם לא נגעה בהם, עין לא ראתה. ואנחנו אחרי 1,700 שנה, באמת יש לנו את הזכות הגדולה הזאת".
"כל פעם שאני חוזרת לאותו מקום, לאבני הכותל המערבי האלה, התחושה של החזרה והשיבה לארצנו, היא ממש בוערת. במהלך המסלול הזה אנחנו גם פוגשים דגם מרהיב של בית המקדש השני בימיו של הורדוס. ואולי גם בעזרתו אנחנו מבינים קצת מה היה הפאר העצום של ירושלים באותה תקופה. במיוחד בימים האלה, כשאתה רואה את הפאר הזה, ואתה יודע מה הוביל לחורבן – המחלוקות והפילוג שהיו בעם, אז כל זה גם תזכורת שהיא כל כך נוכחת בשבילנו כחברה ישראלית בימים שלנו".
עוד באתר:
"זה מדהים אותי, כשאני יורדת לחפירות, שהשנה היא 2024, אנחנו רצים אחרי הטכנולוגיה שמתפתחת הרבה יותר מהר מהקצב שלנו. וכל פעם שאני יורדת לחפירות, אני רואה את הפועלים חופרים בכפות ודליים, אין איזשהו פתרון טכנולוגי שמאפשר לרוץ בחפירה קדימה. ואני חושבת שזה גם זה שיעור גדול בשבילנו, שכשרוצים לחזור על העבר וללמוד את השורשים שלנו ולהיסטוריה שלנו, אז באמת צריך לעשות את זה לאט ובטוח וביסודיות, אין קיצורי דרך".
האזינו לדברים המלאים מתוך 'יוצאים לדרך' עם קובי פינקלר: