
"היחידה שלנו, יחידת המוזיאונים של משרד הביטחון, מאגדת עשרה מוזיאונים בפריסה ארצית", אומרת ל'קול חי' ורד גנץ מיחידת המוזיאונים. "את כל הרשימה של המוזיאונים אפשר למצוא באתר שלנו, יחידת המורשת והמוזיאונים בגוגל. ולמעשה המוזיאונים מספרים את הסיפור הישראלי דרך תצוגות היסטוריות ואת ההיסטוריה הביטחונית המורכבת והמגוונת של ישראל".
"ניקח כדוגמה את מוזיאון ההגנה ע"ש אליהו גולומב בשדרות רוטשילד בתל אביב, למשפחה שנכנסת לשם יש כמה אפשרויות. קודם כל יש סיור מודרך בתוך התצוגה על ידי צוות המוזיאון. בנוסף יש שם הפינות הפעלה ויצירה. והיום, מחר ומחרתיים, יש סדנת יצירה, שבסדנה הזאת בונים דגם של יישוב חומה ומגדל, דגם מוקטן של בית אליהו גולומב מפקד ההגנה, ודגם של אוניית מעפילים. יש שם גם אפשרות להשתתף בחדר בריחה שמפעיל אותו צוות המוזיאון, שזה מרתק בפני עצמו, פעילות מגבשת לכל המשפחה".
עוד באתר:
"מוזיאון אסירי המחתרות", אומרת הדר קמון מהמוזיאון, "בעצם מספר את הסיפור של המאבק להקמת המדינה דרך פעילותם של אסירי המחתרות. לקראת הימים האלה של בין הזמנים, בהם עם ישראל יוצא להסתובב ולטייל בארץ, אנחנו עורכים שני סיורים ביום, ב-12 וב-2, ואפשר פשוט להגיע ולהצטרף. היום ומחר אנחנו עורכים שני סיורים ייחודיים, שהדגש שלהם הוא על אהבת האסירים לארץ ישראל".
"אנחנו מספרים במוזיאון על הרב אריה לוין, 'אבי האסירים', על הקשר שלו עם האסירים, זה מאוד מבטא את האהבה שלו, הכל כך חיננית ומחבקת. כל האסירים שישבו כאן, כל המגוון הגדול של הארגונים והדעות והמוצאים, הוא התייחס לכולם בצורה שווה. מלבדו, היה גם הרב יעקב גולדמן, שפגש את עולי הגרדום משה ברזני ומאיר פיינשטיין בלילה האחרון שלהם, הוא בעצם היה רב רשמי, רב בתי הסוהר. ובגלל שהרב אריה לוין לא הצליח להגיע בלילה האחרון להיפרד מהם, הבריטים שלחו את הרב יעקב גולדמן".
האם מדובר בסיור המתאים לכל המשפחה? "חשוב לי להגיד שבבין הזמנים, כשבאות המון משפחות עם ילדים, אנחנו גם לא תמיד נכנסים לגרדום, ומזהירים שמי שזה פחות מתאים לו, כמו ילדים צעירים, אז אפשר לוותר על החלק הזה. יש מספיק מה לראות במוזיאון, גם בלי לספר על האירוע הכל כך מורכב וקשה הזה. מלבד זאת, בעקבות המלחמה, באמת אנחנו משתדלים מאוד לדייק את הסיורים, ואנחנו יודעים שעם ישראל גם ככה מצוי באיזשהו קושי, אז אנחנו לא רוצים להכביד יותר מדי עם דברים מדכאים ומכבידים, אלא באמת לראות את המקום כמקום של עוצמה, של כוח ושל גבורה".
מה עוד אפשר לעשות במוזיאון אסירי המחתרות? "יש אפשרות להצטרף לסיור המודרך, שזה לוקח כשעה וחצי, ואם מעדיפים להסתובב באופן עצמאי, אין בעיה להסתובב גם לבד. יש אפשרות גם לרכוש משחק משימות משפחתית, שבעצם מאפשר לתחקור את המקום כאילו שאתה עם מדריך, אבל אתה באופן עצמאי, וזה לא דיגיטלי. זה חוברת, עם עיפרון, כותבים את התשובות, וזה מיועד לילדי יסודי עד כיתה ו'. יש אפשרות לעשות סדנאות יצירה. אפשר לבלות אצלנו באמת כמה שעות טובות בצורה מאוד מאוד מגוונת ומשפחתית".
האזינו לראיונות המלאים מתוך 'יוצאים לדרך' עם קובי פינקלר: