
בעקבות פסיקה דרמטית של בג"ץ, המשבר בצמרת מערכת המשפט הישראלית מגיע לנקודת רתיחה. בית המשפט העליון הורה היום (ראשון) לשר המשפטים יריב לוין לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולמנות נשיא לבית המשפט העליון בתוך 14 ימים. ההחלטה התקבלה בעקבות עתירה של התנועה לאיכות השלטון בישראל.
השופטים יעל וילנר, עופר גרוסקופף ואלכס שטיין קבעו בפסק דינם כי על לוין לפעול למינוי נשיא קבוע לעליון. החלטה זו מגיעה לאחר חודשים של מבוי סתום בנושא, כאשר לוין מסרב לכנס את הוועדה לבחירת שופטים ולקדם את מינוי הנשיא על פי שיטת הסניוריטי הנהוגה בשנים האחרונות.
עוד באתר:
במוקד המחלוקת עומדת שיטת מינוי נשיא בית המשפט העליון. מצד אחד, שיטת הסניוריטי הנהוגה כיום, לפיה השופט הוותיק ביותר אמור להתמנות לנשיא, כשבמקרה הזה מדובר על השופט יצחק עמית. מצד שני, הצעת לוין למנות את השופט יוסף אלרון לתפקיד, תוך שינוי השיטה הקיימת.
המשבר הנוכחי עלול להוביל להשלכות משמעותיות. קיים חשש לשיתוק נוסף של מערכת המשפט, שכן סירובו של לוין לשתף פעולה עלול להקפיא את פעילותה. יתרה מזאת, העימות בין הרשות המבצעת לרשות השופטת מאיים להעמיק את המשבר החוקתי במדינה. לבסוף, המאבק המתמשך עלול לפגוע עוד יותר באמון הציבור במערכת המשפט ובמוסדות השלטון.
שר המשפטים יריב לוין תקף בחריפות את פסיקת בג"ץ כשטען שהפסיקה ניתנה בניגוד לחוק: "הצו שניתן לפני זמן קצר, שאין לו אח ורע באף דמוקרטיה מערבית, לא הפתיע איש. הצו, שמנוגד לחוק מפורש, וניתן תוך ניגוד עניינים חמור, מהווה השתלטות כוחנית על הוועדה לבחירת שופטים ונטילת סמכויות השר בניגוד לחוק".
השר הוסיף וטען כי המינויים במערכת המשפט מתבצעים בצורה פסולה, כשהוא אף מזכיר את הקלטת השיחה בין אביחי מנדלבליט ואפי נוה, שנחשפה לאחרונה: "הצו הוא המשך ישיר לדרך המינויים הפסולה במערכת המשפט, כפי שראינו בעניין מינוי היועץ המשפטי לממשלה. בדיוק בשל כך, פעלתי עם הקמת הממשלה לשינוי המצב. עם פרוץ המלחמה, החלטתי לעצור את החקיקה ולעסוק בעת הזו בנושאים שיש לגביהם הסכמה רחבה. אלא שבמקום לחבק את ההחלטה הזו, היא נוצלה על ידי השופטים באופן ציני, כדי לפסול חוק יסוד, וכדי להתערב בנושאים ביטחוניים תוך דאגה מופלגת לתנאי המחבלים. הפשרה ההוגנת שהצעתי לביצוע מינויים בבית המשפט העליון, נדחתה בבוז על ידי ראשי מערכת המשפט דקות לאחר שהוצעה. כי מבחינתם, למה להתפשר כשאפשר להשתלט על הליך המינוי בכוח, גם במחיר יצירת משבר חוקתי?"
לבסוף, טען לוין כי אינו מתכוון לעבוד עם נשיא בית המשפט העליון שימונה בדרך בלתי חוקית: "הצו שהוצא היום אינו מכוון כלפיי באופן אישי. זוהי סטירה בפרצופם של כ-2.5 מיליון מצביעי הקואליציה הנוכחית, ושל רבים נוספים שדורשים את גיוון מערכת המשפט. הצו זורק את קולותינו לפח, הופך אותנו לאזרחים סוג ב', ומותיר באוויר את ידנו המושטת לפשרה. נשיא בית המשפט העליון שמתמנה באופן כוחני ופסול, מדרדר לשפל עמוק עוד יותר את האמון הפוחת בבית המשפט. לא אוכל לעבוד עם נשיא שמונה באופן בלתי חוקי בידי חבריו, ושאינו לגיטימי בעיני ציבור עצום. הצו חסר האחריות רומס את הדמוקרטיה ואת דרך ההסכמות שנסללה בחודשים האחרונים, ומחזיר את ישראל אחורה".