
מבקר המדינה פרסם היום (שלישי) דו"ח ביקורת על הפעלת כבישי האגרה בישראל, הכוללים את מנהרות הכרמל, כביש 6 והנתיב המהיר. בדו"ח מתברר כי המדינה לא בחנה את כדאיות סלילת כבישי האגרה בהשוואה להקמתם מתקציב המדינה, דבר שהוביל להחלטות שלא בהכרח מיטיבות עם הציבור. המבקר מציין גם את העומסים הגוברים בכביש 6, במיוחד בקטע המרכזי, כאשר בהיעדר הרחבה, צפויה ירידה משמעותית במהירות הנסיעה בקטעים שונים עד שנת 2040.
הדו"ח מתייחס גם למהירות הנסיעה בשעות השיא בכביש 6, המושפעת מהעומסים הכבדים. בשעות הבוקר מהירות הנסיעה בקטעים מסוימים יורדת ל-50 ואף ל-36 קמ"ש, ובשעות אחר הצהריים היא יורדת ל-47 קמ"ש בלבד. המבקר מציין כי דיונים על הרחבת הכביש החלו רק בשנת 2020, בעוד שהעומסים היו בעיה כבר שנים קודם לכן.
עוד באתר:
ביקורת נוספת נוגעת לשונות בתעריפי כביש 6 בין הקטע המרכזי לצפון, מה שיוצר בלבול בקרב הנהגים. המבקר מדגיש כי משרד התחבורה ומשרד האוצר לא שקלו ליצור תעריפים אחידים לכבישי האגרה. בנוסף, אין התאמה של תעריפי השימוש בכביש 6 לפי רמות העומס, דבר שיכול היה לעודד נסיעה בשעות השפל ולהפחית את הלחץ בשעות השיא, כפי שנעשה בנתיב המהיר, שם התעריף משתנה לפי העומס ומבטיח מהירות ממוצעת של 70 קמ"ש.
המבקר מציין גם את נושא הרחבת כביש 6 ומבהיר כי אין לזכיין חובה לבצע הרחבה כזו. בהקשר לתחזוקת כביש 6 דרום, קיים חוסר תקציבי משמעותי. נכון לשנת 2023, התקציב הנדרש עומד על 2.4 מיליארד שקלים לשנה, בעוד התקציב בפועל מסתכם ב-1.4 מיליארד שקלים בלבד. לגבי האפשרות להקים נתיב נוסף שיהיה נתיב רב-תפוסה (נר"ת), המבקר מציין כי כדאיות כלכלית לכך תתקיים רק בשנת 2040, ועדיין לא פותחה מערכת שתוכל להבחין בין משתמשי הנר"ת הפטורים מאגרה לבין אלו המחויבים.
בסיכום הדו"ח מציין המבקר כי במשרדי האוצר והתחבורה לא נמצאו מסמכים המעידים על קיום דיוני הפקת לקחים מהפרויקטים הקיימים, דבר המעלה חשש שלא מופקים לקחים לשם שיפור פרויקטים עתידיים.