
בליל שישי התחוללו פרעות ביהודים ברחובות אמסטרדם שבהולנד, מדינת ישראל מהר ותוך 12 שעות מפרוץ המהומות כלל הישראליים כבר היו כאן בארץ, הודות לרכבת אווירית שיצאה להשיבם ארצה מהר. עורך דין יוסי ויצמן שוחח בתוכניתו 'שטח משפטי' עם עורך הדין אבי שינדלר, מומחה בדיני נזיקין על השאלות המרתקות סביב התקרית החמורה שזכתה לאינספור גינויים והתנצלויות מצד קברניטי הולנד.
"ניקח דוגמה, אזרח שקיבל שם מכות וחזר לארץ עם שברים שגורמים לו שלא לעבוד שלושה ארבעה חודשים לפחות. יש גורם שאמור להביא לו שיפוי?", התעניין עו"ד ויצמן.
עוד באתר:
"כן, קודם כל האירוע עצמו אירוע מזעזע, לצערי הרב, אבא שלי, זכרו לברכה, היה חלק מלל הבדולח, זוכר את זה, תיעד את זה, במחשבות שלו, בספרים, ולכן לבוא ולראות את זה אחרי 86 שנה זה פשוט מזעזע. היום, לשמחתי הרבה, יש את מדינת ישראל ויש חוק, והחוק עצמו הוא מאפשר כמובן לישראלים שנפגעו בחוץ לארץ כתוצאה מפעולת איבה, בתנאי שזה על רקע סכסוך ערבי-ישראלי. הם יכולים לבוא ולתבוע, כמו תאונת עבודה". ציין עו"ד שינדלר.
אולם לדבריו, "הם צריכים לבוא ולתעד את האירוע, זה חשוב מאוד. במקרה הזה האירוע תועד כמעט מכל כיוון. אבל יש נטייה הרבה פעמים בגלל הטראומה הקשה, לבוא ולהגיד אני רוצה לשים את זה מאחוריי, חוזרים לארץ, ולא מציינים שזה כתוצאה מהאירוע באמסטרדם, או כל אירוע אחר".
"מה הקריטריונים להכרה באותו אירוע?", שאל ויצמן. עו"ד אבי שינדלר השיב ואמר: "אז קודם כל שאתה אזרח ישראלי, ואתה עברת פעולת איבה. זה יכול להיות גם בגוף וגם בנפש. גם הביטוח הלאומי בא והגדיר את זה, עוד לפני שהוא קיבל את אישור משרד הביטחון, שצריך לתת אישור שהאירוע עצמו יכול להיות מוגדר כפעולת איבה".
"חלפנו את תנאי הסף של אזרח ישראלי, ופעולת איבה נותרנו כעת עם מה?", הוסיף עו"ד ויצמן לתהות. "קודם כל זה הכרה, ברגע שזה מוכר, אז אתה צריך ללכת לוועדה, כמו לביטוח לאומי לתאונות עבודה למשל, כמו אם היית נפגע באירוע איבה, כמו בנובה, או כל פעולה אחרת, אתה יכול ללכת לוועדות. אין הבדל בין אחד שנפגע בישראל לפעולת איבה, לבין שנפגע בחו"ל. זה אותו דבר עם תאונות עבודה".
האזינו לשיחה המלאה בין עורך הדין יוסי ויצמן לעורך הדין אבי שינדלר בתוכנית 'שטח משפטי' ב'קול חי':