
ועדת הבריאות המשיכה היום (שלישי) בדיוניה על אישור תקנות ההגנה על בריאות הציבור לגבי משקאות משכרים, המסדירות את היבוא, היצור והשיווק בישראל של משקאות משכרים. יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) הדגיש את ההבנה הנדרשת בין גורמי התכנון, הפיקוח ויצרני היין – והוביל בדיון פשרה בהסכמת הצדדים.
הוועדה דנה במסמכים הנדרשים מיבואן מורשה, בפרטי משלוח המזון, פרטי חשבון המשלוח, נמל ההגעה וכלי התחבורה שבו יגיע המשלוח, ברשימת סוגי המשקאות הנדרשים, אזורי הגידול והרכב זני הענבים ששימשו לייצור היין, בתעודת מקוריות מהיצרן המעידה על ייצור היין, בבדיקות המעבדה הנדרשות ועוד. בין היתר מוצע בתקנות כי במשקאות מסוג ויסקי, ברנדי, טקילה, קוניאק, אוזו, ותזקיקי פירות – תצורף הצהרת יצרן, המפרטת גם את חומרי המוצא כולל תקופת התיישנות.
עוד באתר:
הישיבה דנה בבקשת היקבים הקטנים להתייחס אליהם בצורה שונה מאשר ליקבים הגדולים, כיוון שההסדרה תטיל עליהם מעמסה כלכלית שתמוטט אותם. אבישי כהן, ראש המועצה האזורית מטה יהודה קרא להגדיר כ"יקב קטן", יקב שמייצר 30 אלף בקבוקים. היקבים הקטנים מוכנים לבדיקות מעבדה. אילנית צמח, נציגת תנועת המושבים, הוסיפה את התנאים המכבידים על יקבים אלו והנדרשות לקבלת רישיון יצרן – כתכנון השטח, עלות הקרקע, עלויות הבנייה, התשתיות והמיסוי. מנגד, דקלה ראובן, מתאמת פיקוח במשרד הבריאות, הבהירה כי תנאי הפיקוח הנדרשים מיקבים – כולל קטנים – הן בעיקרן שמירה על תנאי תברואה, הפרדה בין חומרי הגלם לגיבוש המוצר, הגנה מפני שפכים ועוד. היא הביעה הסכמה לשיח בין בעלי היקבים למשרד לגיבוש הסכמות והקלות.
מטרת התקנות להסדיר את הליכי הייצור, הייבוא והפיקוח על משקאות משכרים, בהתאם לסמכות הנתונה לשר הבריאות לפי חוק הגנה על בריאות הציבור (מזון). עד כה הליכי הסדרת היבוא והשיווק של משקאות משכרים לישראל נעשו על ידי משרד הכלכלה והתעשייה, וביחס לייצור חלה האחריות על מתן רישיון ייצור על משרד הבריאות מכוח צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (הסחר במזון, יצורו ומכירתו) וזאת כאשר הפיקוח נעשה בהיבטים של תברואה וסניטציה של המפעל. בעת חקיקת החוק הוחלט להעביר את הסמכויות הקבועות כיום בידי שר הכלכלה לשר הבריאות, באופן שיבטיח את בטיחותם ותקינותם של המשקאות המיובאים והן את ביטחון הציבור בהתייחס לעוסקים בייצור, ייבוא ושיווק משקאות אלה.