
ביקורת רבה בעולם סביב כניסת צה"ל לאזור החיץ בגבול סוריה, כאשר מעצמות מערביות ומדינות ערב מגנות את המהלך הישראלי. צרפת וגרמניה הובילו היום (רביעי) את גל הביקורת הבינלאומית, בקריאה חד-משמעית לנסיגה ישראלית והחזרת המצב לקדמותו.
"כל היערכות צבאית באזור החיץ מהווה הפרה של הסכם הפרדת הכוחות מ-1974", הצהיר דובר משרד החוץ הצרפתי בתדרוך לעיתונאים, והדגיש את תמיכת צרפת בכוח המשקיפים של האו"ם בגולן. במקביל, שרת החוץ הגרמנית אנאלנה ברבוק הביעה דאגה מהמצב המתפתח, באומרה כי "אסור שסוריה תהפוך שוב לכלי בידיהם של כוחות זרים" וקראה לכיבוד שלמותה הטריטוריאלית של המדינה.
עוד באתר:
בשטח, צה"ל השלים את השתלטותו על חמישה מרחבים אסטרטגיים באזור החיץ, כאשר אלפי תושבים משבעה כפרים נמצאים כעת תחת חסות כוחות ישראליים, בהם יחידות מחטיבות הצנחנים, שריון וקומנדו. הכניסה לשטח התבצעה ללא התנגדות, לאחר שהחיילים הסורים נטשו את עמדותיהם בפתאומיות, בעוד משטרו של אסד מתפורר.
במישור הדיפלומטי, העולם הערבי והמוסלמי הצטרף למקהלת המגנים. משרד החוץ הטורקי האשים את ישראל ב"מנטליות כיבוש", וקטאר הגדירה את המהלך כ"בלתי מתקבל על הדעת". בתגובה, שגריר ישראל באו"ם דני דנון הדגיש כי מדובר ב"צעדים מוגבלים וזמניים" להגנה על ביטחון ישראל, תוך שמירה על מחויבות להסכם הפרדת הכוחות.
צה"ל נערך כעת לשהייה ממושכת בשטח הסורי, במרחק של חמישה עד שבעה קילומטרים מהגבול הבינלאומי. זאת עד להתייצבות שלטון מדינתי מוכר בדמשק שיוכל לאשרר את הסכם הפרדת הכוחות או לחתום על הסדר חדש. המטרה המוצהרת היא למנוע היווצרות מצב דומה לגבולות עזה ולבנון כפי שהיו עד 7 באוקטובר, בהם פעלו ארגוני טרור חמושים בסמוך ליישובים ישראליים.
הסכם הפסקת האש מ-1974, ששרד 50 שנות שקט יחסי, איבד למעשה את תוקפו עם עליית השלטון החדש בדמשק, ישות מדינית שטרם הוגדרה או הוכרה בזירה הבינלאומית.