
מתייצבים לצד ישראל? בדיווח מקיף שפורסם בעיתון הבריטי "טלגרף", נטען כי מספר האזרחים שנהרגו בעזה מאז תחילת המלחמה נופח באופן משמעותי על ידי ארגון הטרור חמאס במטרה להשחיר את פניה של ישראל בזירה הבינלאומית. על פי דו"ח מקיף של מכון המחקר הנרי ג'קסון, שעליו מתבסס הדיווח, משרד הבריאות בעזה מנהל מערכת שיטתית של ניפוח מספרי ההרוגים במטרה לייצר נרטיב שלפיו ישראל פוגעת במכוון באזרחים חפים מפשע.
החוקרים מצאו פערים דרמטיים בין המספרים המדווחים: בעוד משרד הבריאות בעזה מדווח על למעלה מ-44,000 הרוגים, דוחות מודיעין ישראליים ואמריקאים מעריכים שכ-17,000 מתוכם היו מחבלי ארגון הטרור חמאס – נתון שנעדר כמעט לחלוטין מהדיווחים התקשורתיים הבינלאומיים. המחקר חשף שורה ארוכה של מניפולציות בנתונים, כולל הכללת כ-5,000 מקרי מוות טבעיים שהתרחשו ללא קשר לקרבות, ומקרים מביכים במיוחד של חולי סרטן שנרשמו כהרוגים אך נמצאו מאוחר יותר ברשימות המטופלים בבתי החולים.
עוד באתר:
אחת התופעות המדאיגות שחשף הדו"ח היא מניפולציה שיטתית של נתוני הגיל והמגדר של ההרוגים. החוקרים מצאו דפוס חוזר שבו מחבלים בוגרים נרשמו כילדים, גברים רבים נרשמו בטעות כנשים, וגילאי הנפגעים הורדו באופן שיטתי בשנה לפחות בהשוואה לנתוני מרשם האוכלוסין הפלסטיני. "סיווג מוטעה זה אינו טעות תמימה", קובע אנדרו פוקס, מחבר הדו"ח, "אלא חלק ממאמץ מכוון לייצר נרטיב שלפיו אוכלוסיות אזרחיות, במיוחד נשים וילדים, נושאות בנטל העיקרי של הסכסוך".
הדו"ח מותח ביקורת חריפה במיוחד על התקשורת הבינלאומית. בבדיקה של 1,378 דיווחים חדשותיים נמצא כי 98% מכלי התקשורת השתמשו בנתוני משרד הבריאות של חמאס ללא כל בדיקה ביקורתית או הסתייגות, בעוד שרק 5% טרחו לצטט נתונים ישראליים. בין כלי התקשורת הבולטים שהסתמכו באופן עיוור על נתוני חמאס: BBC, CNN ו-New York Times.
פריטי פטל, לשעבר שרת הפנים הבריטית וכיום שרת החוץ בממשלת הצללים, אמרה ל"טלגרף" כי "המניפולציה של האירועים והעובדות בשטח לאורך הסכסוך מאשרת שארגון טרור כמו חמאס יעוות את האמת כדי לקדם את מטרותיו. התקשורת חייבת להיות ערה לכך ולדווח על מידע ואירועים באופן אחראי ומאוזן".
ה-BBC, אחד מכלי התקשורת המרכזיים שהוזכרו בדו"ח, הגיב באומרו כי "מאתגר לדווח במדויק על מספר ההרוגים בעזה כאשר ישראל אינה מאפשרת גישה עצמאית לעיתונאים בינלאומיים". בעיתון הוסיפו כי הם "שקופים במקורות המידע שלהם" וכי הם משתמשים במגוון מקורות להבנת ההשפעה של המלחמה על אזרחים.