
בפוסט נוקב וחסר תקדים שפורסם הערב (מוצאי שבת) חושף שר המשפטים יריב לוין את מה שהוא מכנה "השתלטות שיטתית" של בג"ץ על סמכויות הממשלה והכנסת בחסות המלחמה, תוך התעלמות בוטה מכל ניסיונותיו להגיע לפשרות.
"מיד עם פרוץ המלחמה הודיעה הקואליציה על הקפאת כל עיסוק ברפורמה המשפטית", כותב לוין. "חשבתי אז שלא נכון לעסוק בנושאים שנויים במחלוקת כשהמדינה נמצאת במלחמה מרובת זירות". השר מדגיש כי בתקופה זו אף הצליח להוביל למינוי 162 שופטים בהסכמה מלאה של כל חברי הוועדה – "מספר חסר תקדים".
עוד באתר:
לוין חושף את הצעת הפשרה המרחיקת לכת שהציע: "ב-26 באוגוסט השנה פניתי למ"מ נשיא בית המשפט העליון בדימוס, השופט עוזי פוגלמן, והצעתי פשרה: השופט אלרון ימונה לתקופה של כשנה לנשיא העליון, ואחריו ימונה מועמד השופטים. בנוסף, הצעתי שהשופטים יגישו בפני נציגי הקואליציה בוועדה שני מועמדים לכהונת שופטים בבית המשפט העליון, מהם נבחר אחד, ובמקביל נציגי הקואליציה יציגו שני שמות, מהם הוועדה תבחר שופט אחד". אולם, לדבריו, "דקות לאחר ששלחתי לשופט פוגלמן את הצעתי – הוא דחה אותה בבוז מבלי שדן בה בכלל".
השר מתריע על שורה של החלטות בעייתיות של בג"ץ מאז פרוץ המלחמה: "מספר שבועות לאחר הטבח הנורא של ה-7.10, השתלט בג"ץ באופן סופי על סמכויות הכנסת, וקיבל החלטה שאין לה תקדים בעולם כולו לבטל חוק יסוד שהתקבל בכנסת ברוב גדול. בג"ץ לא הסתפק בזה – מאז פרוץ המלחמה הוא דן בתנאי המחבלים שטבחו ב-7 לאוקטובר, דן בסיוע ההומניטרי לחמאס בעזה, שקל להורות למדינה לשחרר גופות מחבלים בעוד חטופינו נמקים במנהרות החמאס".
"הממשלה פעלה באחריות ועם פרוץ המלחמה השעתה כל עיסוק ברפורמה", מדגיש לוין. "בית המשפט, בחוסר אחריות שאין למעלה ממנו, החליט לנצל זאת כדי להמשיך ולהשתלט על סמכויות הכנסת והממשלה. אני עצרתי. הם המשיכו ביתר שאת. אני ביקשתי להימנע מהעיסוק בזה עכשיו. הם קבעו בצו מועד מיידי והכתיבו את לוח הזמנים. אני פעלתי להגיע להסכמות. הם הוציאו צווים חסרי תקדים ופועלים בדרך כוחנית של כפייה".
על רקע המשבר המתפתח, יתכנסו מחר ראשי מפלגות הקואליציה לדיון דחוף בהדחת היועצת המשפטית לממשלה ובשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים. גורמים בכירים בליכוד כבר הבהירו כי ההחלטה האחרונה של בג"ץ נגד השר לוין "אינה חוקית" וקראו לו להתעלם ממנה.
"הם לא הותירו בידינו ברירה. זה לא יכול להימשך כך. גם לנו יש זכויות", מסכם לוין את הפוסט החריף, המסמן אפשרות להסלמה משמעותית בעימות בין הרשות המבצעת לרשות השופטת, גם בעיצומה של המלחמה.