
ועדת הבריאות דנה השבוע בפרטי הצעת החוק, שתאפשר למתמודדי-נפש קבלת רישיון רופא, פסיכולוג עובד-סוציאלי ורופא-שיניים, והם לא ייפסלו רק מעצם התמודדותם. לדברי יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) "זו הצעת חוק חשובה מאין כמותה, לא רק מהנחת-היסוד שבה, אלא גם בהשפעתה על קבלה לעבודה של אנשים רבים. החוק לא ימנע בדיקה עניינית של ההתאמה לתפקיד".
יוזמת החוק, ח"כ מיכל וולדיגר (הציונות הדתית) הסבירה כי חוקים רבים שנוסחו לפני חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, לא תוקנו בהתאמה אליו, והם עדין משקפים דעות קדומות ביחס לאנשים עם מוגבלות נפשית. כך, במסגרת חוקים רבים המתנים עיסוק בקבלת רישיון – הוגדרה "מחלה מסכנת" כמחלת נפש באשר היא, וזאת ללא קשר לסוג מחלת הנפש או להשפעתה על היכולת לעסוק במקצוע.
עוד באתר:
לדבריה, "יש סטיגמה לפיה כל אדם המאובחן עם מוגבלות נפשית הינו מסוכן, וככזה יש למנוע ממנו מלעסוק במקצועות מסוימים. מתמודדי-נפש רבים כלל לא הולכים לטיפול וללימודים אקדמאיים בגלל הפסילה-מראש – למרות שיש להם כישורים והתאמה למקצוע. הצעת החוק באה לקבוע כי לא תישלל מאדם הזכות לעסוק במקצועות מסוימים, אך ורק בשל מחלת הנפש עמה הוא מתמודד". הצעת החוק נוסחה בשיתוף ארגון בזכות – המרכז לזכויות של אנשים עם מוגבלות, והיא מבקשת לתקן בנושא את חוקי הרופאים, רופאי השיניים, הפסיכולוגיים, העובדים הסוציאליים, הסדרת העיסוק במקצועות הבריאות, האומנה, פיקוח על מעונות ופקודת הרוקחים.
ד"ר גלעד בודנהיימר, ראש האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות, השיב כי עושים עוול למתמודדי-נפש, ויש לבחון מחדש עניינית כל מקום בחוק שמוגדרת "מחלת-נפש" – היא איננה מחלה מסוכנת. הבדיקה צריכה להיות האם המחלה מסכנת את העבודה או פוגעת בה, ולכן המשרד מברך על ההצעה ותומך בה.
ד"ר תמי ליאורה-מגן, מומחה לרפואה תעסוקתית ונציגת ארגון הרופאים העצמאיים, הציעה לתקן את המחלה-המסכנת המונעת קבלת רישיון למקצוע – ככזו המסכנת את המקצוע. ד"ר עירית סרגוסטי, אחראית מדיניות בארגון "בזכות", סיפרה על סירוב ביה"ס לסיעוד לקבל ללימודים מתמודדת-נפש, ולאחר פנייתם – היא התקבלה, סיימה את לימודיה בהצלחה, והיום היא עובדת בתחום. היא קראה להפריד מעצם ההתמודדות – לבין הכשירות לעבודה.
רותם פאר, נציגת עמותת "לנפש", קראה "לניקוי העדשה החברתית, וגם מתמודדי-נפש סיימו בהצטיינות תואר ראשון והמשך הלימודים נמנע מהם רק מעצם המשבר הנפשי והאשפוז. לא המחלה מסכנת אלא הסטיגמה היא המסכנת, אותם ואת עתידם – ואת עתיד החברה, שמונעת מעצמה את היכולות, ההמצאות והכישרונות של אנשים כה-רבים".