
נתונים חדשים בנוגע להיקף הסיוע ה'הומניטרי' הנכנס לרצועת עזה מעלים תמונה מטרידה: בעקבות לחץ בינלאומי חסר תקדים, היקף הסיוע ההומניטרי המועבר לרצועת עזה זינק מ-36,789 טונות בחודש אוקטובר לשיא של 106,187 טונות בדצמבר – כשחלק משמעותי ממנו נופל לידי גורמי הטרור ברצועה. כך על פי הנתונים שנחשפו על ידי קבוצת המחקר "תמרור".
המספרים מספרים סיפור מדאיג: בשנת 2024 הועברו בממוצע 95,890 טונות סיוע בחודש לרצועה, אך מאחורי הנתונים היבשים מסתתרת מציאות מורכבת של ביזה שיטתית. לפי נתוני האו"ם, במהלך השנה תועדו לא פחות מ-75 מקרי שוד של משאיות סיוע, כש-15 מהם התרחשו בחודש נובמבר בלבד.
עוד באתר:
אירוע חמור במיוחד התרחש בסוף דצמבר, כאשר מתוך שיירה של 66 משאיות של ארגון המזון העולמי, 23 נבזזו באופן מאורגן. במקביל, חמושים פרצו 34 פעמים למתקני האו"ם ברצועה במהלך השנה החולפת.
למרות הנתונים המדאיגים על היקף הביזה, ארצות הברית הפעילה לחץ כבד על ישראל להגדיל את היקף הסיוע ל-350 משאיות ביום. הלחץ האמריקני הוביל לזינוק דרמטי בכמויות הסיוע: מ-55,305 טונות בנובמבר ועד ליותר מ-106,000 טונות בדצמבר.
אם בתחילת השנה נכנסו בממוצע 3,906 משאיות מזון בחודש, בחודשים האחרונים המספרים עלו משמעותית, כשהסיוע מועבר דרך המעברים היבשתיים, בהצנחה אווירית ודרך הרציף הימי שהקימה ארצות הברית.
בכירים במערכת הביטחון מביעים חשש כי העלייה הדרמטית בהיקף הסיוע, בשילוב עם חוסר היכולת להבטיח את הגעתו ליעדו, מסייעת בפועל לחיזוק שליטת חמאס באוכלוסייה האזרחית. האתגר הגדול נותר: כיצד להעביר סיוע הומניטרי לאזרחים מבלי שייפול לידי ארגון הטרור.