
עורך הדין אורי זעירא שבעבר ייצג את יזמית הנדל"ן ענבל אור שוחח בתכנית 'שטח משפטי' עם עורך הדין יוסי ויצמן אחרי שזו נשלחה בימים האחרונים לשבע שנות מאסר.
"אני אקדים קודם כל ואומר שייצגתי את גברת ענבל אור לפני תשע שנים, בשנת 2016, ומטבע הדברים נושאים שבהם הצגתי אותה במידע שהיא מסרה לי הם חסויים, אבל כהתייחסות כללית שלי כצופה, למיטב ידיעתי ההרשעה של גברת ענבל אור נובעת בעיקרה מחשדות בתחום המע"מ, הואיל והיא לא ניהלה על ההגנה, העובדות לא התבררו, ולמעשה התקבל נגדה כתב האישום, שבו נטען שהיא ניקתה מע"מ שלא כדין, ובנוסף עברה עבירות צרכניות שגם כלפיהן היא לא ניהלה פרשת הגנה".
עוד באתר:
על מהות הבעיה, אמר עו"ד זעירא, "בקבוצת רכישה, חברי הקבוצה קונים קרקע, הם עובדים בדרך כלל באמצעות מארגן, והם היזם של עצמם, הם מזמינים את שירותי הבנייה, יש איזה גורם שמרכז אותם, או שיוזם אותם, או שמביא אותם? קבוצת רכישה זה הרבה פעמים לא יוזמה של אנשים שהחליטו על רקע משותף לצאת לבנייה, אלא יזם שאיתר קרקע והוא משווק את הקרקע הזו לקבוצת רוכשים, ולמעשה מרוויח מכל העולמות, הוא גם לא צריך להעמיד הון עצמי, הוא גם לא נותן שום אחריות, לא על הביצוע, לא על טיב הביצוע, ולא על מועד המסירה".
"ולמעשה" מסביר עורך הדין, "קבוצת הרכישה היא היזם של עצמה, ולכן כל ההגנות שאנחנו מכירים מחוק המכר, למשל שצריך לתת לרוכשים ערבות בנקאית, או שצריך לעמוד במועדי מסירה, ואם לא עומדים במועדי המסירה של הדירה, יש פיצויים נכבדים, כל הדברים האלה לא שייכים בקבוצת רכישה. קבוצת רכישה שהתייקרו לה עלויות, או שהתאחר לה מועד המסירה, יכולה לבוא בטענות אל עצמה ואל עצמה בלבד, ולכן העסקה הזו לא מתאימה לכל אחד".
"הנושא הזה באמת מורכב, כי אתה רואה תביעות כל הזמן בנושא הזה. האם באמת היה ניתן למנוע את זה בדרכים אחרות, או שבתי משפט הם מאוד נגיד דווקאניים וקשים בנושא הזה?", שאל ויצמן.
"יש תביעות שנובעות מכך שקבוצת הרכישה קרסה, או שהיזם קרס והכספים הלכו לאיבוד, אנחנו רואים את זה למשל בפרשיות מאוד מאוד גדולות, הרבה יותר גדולות מענבל אור, כמו אלדד פרי נדל"ן, או רום כנרת, ושם באמת אנחנו רואים מקרים מאוד מאוד מצערים, אנשים שהיו בטוחים בעקבות מסעות פרסום אגרסיביים, שהם קונים דירה מקבלן ובפועל הוחתמו על טפסי קבוצת רכישה, והכסף ירד לטמיון".
האזינו לראיון המלא ולטיפים שנתן בנושא מתוך 'שטח משפטי' ב'קול חי':