
ציטוטים מתוך מכתב ראש השב"כ רונן בר לשרי ממשלה בנושא ועדת החקירה, שגרמו לזעם בדרג המדיני. במסגרת המכתב לא הסתפק רונן בר בהבעת עמדתו בדבר הצורך להקים דווקא ועדת חקירה ממלכתית שתמונה על ידי נשיא ביהמ"ש העליון יצחק עמית, במקום ועדה שוויונית שחצי מחבריה ימונו על ידי האופוזיציה וחצי על ידי הקואליציה. בר גם המליץ לוועדה במה עליה להתמקד, ולטענת גורמים בדרג המדיני דילג באופן גס מעל כשלים קונקרטיים של שב"כ.
לפי הדיווח ב'ערוץ 14', בין הנושאים שהוזכרו במכתב היו שאלות קשות שמטרידות את הדרג המדיני: "מדוע התאפשר ליריב אח"סי (האחים המוסלמים) בעל יכולות צבאיות, לשהות בסמוך לגבול ואף להתעצם למעלה מעשור. מדוע לא נמנעה המתקפה ומבעוד מועד?" "מדוע תפיסת המכשול לא סיפקה מענה ולקחים הנוגעים לתפיסת המכשול בכלל הגבולות?" ו"בחינת המענה למתקפה ב-48 השעות שלאחריה." עוד הוזכרה "המוכנות המדינתית הרב זירתית", כששאלות נוספות מהדרג המדיני התמקדו בהיעדר ההתייחסות לאירועים שהתרחשו בלילה שקדם למתקפה.
עוד באתר:
הזעם בדרג המדיני נובע ממספר נקודות חשובות שחסרו במכתב. אחת מהן היא ההתמקדות המוחלטת בנושאים הקשורים לעבר, כמו כישלון המכשול או המוכנות למלחמה רב-זירתית, כאשר לא הוזכרו הבעיות שקרו בזמן הקרוב ביותר, כולל הלילה שלפני המתקפה. במיוחד מצורף לכך המכתב את האמירה "מדוע לא נמנעה המתקפה ומבעוד מועד", שניתן להבין אותה כהכוונה להתמקד בפרשנות רחוקה ולא באירועים המיידיים.
הדרג המדיני שואל גם מדוע אין שום אזכור קונקרטי להערכות השב"כ לפיהן חמאס היה מורתע, ולמה הושם דגש כה חזק על תחומים כמו המכשול או המוכנות הרב-זירתית ולא על פעולות ספציפיות של השב"כ בנוגע לחמאס או להערכות בשטח. ישנם גם תסכולים בנוגע להמלצות חוזרות ונשנות של הארגון להכניס יותר פועלים מעזה לישראל ולהעביר כספים לחמאס, מה שמעורר ספקות על האסטרטגיה המדינית הכוללת.
בתגובה רשמית משב"כ נמסר כי "איננו מתייחסים לשיח עם הדרג המדיני."