
דוח חריף של מבקר המדינה שהתפרסם היום (שלישי) עוסק במשבר בריאות הנפש בישראל, ובפרט בהתמודדות עם השלכות המלחמה. על פי הדוח, משרד הבריאות לא נערך מראש למתן שירותי בריאות נפש למפונים לבתי המלון בעקבות אירועי 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל. זאת, למרות אזהרות קודמות של רשות החירום הלאומית, שהתריעה כי תרחישי חירום יובילו לפינוי מאות אלפי אזרחים לאילת ולים המלח – אזורים שנחשבים לבטוחים יותר.
ד"ר לירון נתן, מהחטיבה לביקורת תחומי משרד מבקר המדינה, מסביר בראיון למרדכי הלפרין במהדורה המרכזית ב'קול חי' כי בעקבות היעדר ההיערכות, בשבוע הראשון למלחמה השירותים הנפשיים למפונים ניתנו רק על ידי מתנדבים, ללא מענה מוסדר מטעם משרד הבריאות. "רוח ההתנדבות הייתה מדהימה, אך המשרד עצמו לא היה ערוך להעניק טיפול נפשי נרחב", מציין נתן.
עוד באתר:
במסגרת הביקורת, צוותי מבקר המדינה ערכו ביקורים במתחמי בתי המלון בשבועות הראשונים של המלחמה. בעקבות זאת, המבקר שלח מכתב לראש הממשלה שבו התריע על קריסת מערך בריאות הנפש. המעקב אחר המצב נמשך עד חודש יוני, והממצאים מדאיגים: רק 11% מאוכלוסיית המפונים קיבלו טיפול נפשי, ורק 4% מילדי שדרות שפונו טופלו, אף ש-40% מהוריהם דיווחו על מצוקה משמעותית.
מעבר לכך, חולים שפנו לטיפול נפשי בקופות החולים נאלצו להמתין בממוצע כחצי שנה לתור ראשון – זמן ממושך שעלול לגרום להתקבעות תסמיני פוסט-טראומה, דיכאון וחרדה. "עדיין ישנם רבים שממתינים לטיפול, וזמן ההמתנה הארוך עלול להפוך את מצוקתם לבעיה ממושכת", מדגיש ד"ר נתן.
במסגרת הדוח, מבקר המדינה ממליץ על הפקת לקחים כדי להיערך טוב יותר למצבי חירום עתידיים, דוגמת רעידת אדמה או מלחמה נוספת. בין ההמלצות: גיבוש תוכנית סדורה למתן טיפול נפשי לאוכלוסיות מפונות, וכן קיצור משמעותי של זמני ההמתנה לטיפול נפשי בקופות החולים.
למרות ההמלצות, התגובה של משרד הבריאות אינה מספקת, לטענת המבקר. "המשרד הציג צעדים שהוא נוקט כדי להרחיב את השירותים, אך בפועל לא ראינו תוכנית סדורה להתמודדות עם הביקושים העצומים לטיפול נפשי", מסביר נתן.
מעבר לנושא בריאות הנפש, מבקר המדינה עוסק גם בבדיקת הכשלים הצבאיים במלחמה – אולם מתמודד עם קשיים משמעותיים בקבלת מידע מצד צה"ל. "לצערנו, יש סחבת בנושא הזה, ואנחנו מחכים להחלטת בג"ץ כדי להתקדם עם הביקורת", אומר נתן.
המבקר ביקש לבחון לעומק את הכשלים שהתגלו ב-7 באוקטובר, אך לטענתו, צה"ל מקשה על הביקורת בכך שהוא שולט במידע המתפרסם. "במקרים מסוימים נציגי המטכ"ל נוכחים בפגישות באופן שעלול להקשות על בירור האמת", הוא מסביר.
למרות הקשיים, דוחות נוספים על התנהלות המדינה והצבא במלחמה צפויים להתפרסם בקרוב. "זהו רק הדוח הראשון בנושא הטיפול באוכלוסייה, ובהמשך נפרסם דוחות על הפינוי ועל היבטים צבאיים ככל שהדבר יתאפשר", מסכם ד"ר נתן.
האם הביקורות יובילו לשיפור במוכנות המדינה למצבי חירום? כרגע, נראה שהתשובות טרם הגיעו – והאזרחים הם אלו שמשלמים את המחיר.
הראיון המלא – מתוך המהדורה המרכזית ב'קול חי':