את פרופסור שלמה מור יוסף רבים מכירים מ'הביטוח הלאומי', 'הדסה' ומעוד ארגונים בהם תרם מניסיונו העשיר. כיום הוא יו"ר דירקטוריון קופת חולים לאומית, ומצעיד את הקופה קדימה כפי שכל אחד יכול לראות.
ההיכרות שלו עם המגזר החרדי אינה מאתמול. "קודם כל, אני בא מבית דתי", מספר פרופ' מור יוסף. "אבא שלי עלה ממרוקו, היה פעיל מאוד בתחום העלייה של שנות החמישים והשישים והיה סגן יושב ראש המועצה הדתית בירושלים. היו רבנים שהיינו הולכים אליהם בקביעות כמו הרב משאש, הרב עובדיה והרב שלוש בזמנו".
פערים בטיפול הרפואי במגזר החרדי
עוד באתר:
"ישנם לא מעט מקרים שבהם מטופלים חרדים חווים יחס פחות מתחשב או קשיים בקבלת טיפול הולם", אומר פרופ' מור יוסף. לדבריו, חלק מהבעיות נובעות מחוסר היכרות מספקת של הרופאים עם אורח החיים החרדי, מה שמוביל לאי-הבנות ולעיתים גם לחוסר אמון במערכת הרפואית. "כאשר מטופל חרדי מרגיש שהרופא לא מבין את הצרכים הדתיים והתרבותיים שלו, הוא עלול להימנע מקבלת טיפול בזמן".
הרב עובדיה יוסף זצ"ל ותרומתו לבריאות הציבור
אחת הדמויות הבולטות שהשפיעו על חיבור המגזר החרדי למערכת הבריאות היה הרב עובדיה יוסף זצ"ל. פרופ' מור יוסף מספר כי "הרב עובדיה היה קול ברור וחד משמעי בעד שימוש במדע הרפואה, הוא דחף להתחסן, לקבל טיפולים חדשניים ולפעול לפי הנחיות רופאים". לדבריו, פסקי ההלכה של הרב עובדיה יוסף תרמו להנגשת הרפואה למגזר החרדי ולהגברת האמון במערכת הבריאות. "כשהוא דיבר על חיסונים והבהיר שזהו ציווי הלכתי לשמור על הבריאות, זה עשה שינוי עצום בקרב הציבור החרדי".
חיסונים בחברה החרדית: מיתוסים מול מציאות
סוגיית החיסונים היא נושא רגיש במיוחד. פרופ' מור יוסף מציין כי בעוד שהרוב המוחלט של המגזר החרדי מקבל חיסונים כחלק משגרת הבריאות, ישנן קבוצות מסוימות שמביעות ספקנות, בעיקר בשל מידע כוזב המופץ במקומות שונים.
לדברי פרופ' מור יוסף, "מאז הקורונה, אנחנו רואים ירידה בהיענות של החברה החרדית להתחסן. כשאתה לוקח ילדים רבים ושם אותם ביחד מבלי להתחסן אתה מסכן את כולם. חשוב לי להדגיש את זה כאן – זה בטוח וזה חשוב להתחסן".
עוד הוא אמר כי "יש בלבול גדול בנושא החיסונים, וחלק מהבעיה נובעת ממידע שגוי שמופץ במגזר. אבל חשוב להדגיש שהמנהיגות הרבנית המרכזית, כולל הרב עובדיה יוסף בזמנו, תמכה באופן גורף בחיסונים. הבעיה היא שכאשר קבוצות שוליים הופכות לקולניות, זה גורם לחשדנות גם בקרב אלו שלא היו ספקנים מלכתחילה".
לדבריו, הדרך להתמודד עם התופעה היא באמצעות הסברה מותאמת למגזר, תוך שימוש במובילי דעה מתוך הציבור החרדי. "כשמידע רפואי מגיע דרך דמות תורנית, הסיכוי שהוא יתקבל גבוה בהרבה מאשר כשהוא בא מרופא חילוני שמנותק מהציבור".
התאמת שירותי הבריאות למגזר החרדי
"יש לנו מערכת בריאות מצוינת, אבל אם לא נתאים אותה לצרכים הייחודיים של כל מגזר, חלק מהאוכלוסייה תישאר מאחור," מסכם פרופסור שלמה מור יוסף. "אנחנו לא מחכים שהציבור יתאים את עצמו אלינו, אנחנו כבר מתאימים את עצמנו אליו. זה לא רק עניין של צדק חברתי – זו חובה רפואית, מוסרית והלכתית".
צפו בשיחה המלאה והמרתקת עם פרופסור שלמה מור יוסף על שלל נושאים מרתקים בתחילת הכתבה.