
השבוע נשמעו צהלות שמחה במוסקבה, בעקבות שינוי חד בעמדת ארצות הברית כלפי המלחמה באוקראינה. נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, האשים את אוקראינה במלחמה וטען כי זלנסקי יכול היה למנוע אותה. לדבריו, ארה"ב בזבזה 350 מיליארד דולר על עימות חסר סיכוי. טראמפ אף כינה את זלנסקי "דיקטטור" וציין כי לא נערכו בחירות באוקראינה זמן רב, בעוד המדינה מתפרקת.
העימות בין השניים התחדד בעקבות פסגה שנערכה בסעודיה, בהשתתפות נציגי ארה"ב ורוסיה – אך ללא אוקראינה. זלנסקי מחה על כך וטען כי אף מדינה, כולל ארה"ב, אינה יכולה להחליט על עתידה של אוקראינה. עם זאת, טראמפ קבע כי חידוש היחסים הדיפלומטיים עם רוסיה עדיף על המשך הסכסוך, וכי יש להגיע להסכם שלום במהרה.
למרות ההאשמות, סקר של מכון הסוציולוגיה בקייב הראה כי 63% מהאוקראינים עדיין תומכים בזלנסקי, עלייה משמעותית לעומת סקרים קודמים. גורמים באוקראינה טוענים כי דברי טראמפ דווקא חיזקו את הנשיא האוקראיני בעיני עמו, וכי אוקראינה נחושה להמשיך להגן על עצמאותה.
עוד באתר:
אחת הסיבות האפשריות לשינוי עמדתו של טראמפ היא רצונו למחוק את מורשת ביידן וליצור יחסים חדשים עם רוסיה. כמו כן, טראמפ רואה באוקראינה שוק פוטנציאלי למשאבים יקרי ערך, במיוחד מינרלים נדירים הדרושים לתעשיות טכנולוגיה ואנרגיה נקייה. הוא אף הציע סיוע לאוקראינה בתנאי שתמכור לארה"ב משאבים אלו ב-500 מיליארד דולר.
נראה כי המאבק בין טראמפ לזלנסקי רק יעמיק את המורכבות בזירה הבינלאומית. בעוד רוסיה ממשיכה בגיוס חיילים, אוקראינה מתמודדת עם מציאות פוליטית מאתגרת ודרישות חדשות מצד בעלת בריתה המרכזית. השאלה הגדולה היא האם שינוי המדיניות האמריקאית יביא לסיום המלחמה – או יוביל להסלמה נוספת.
האזינו ליומן החוץ המלא ברדיו 'קול חי' בהגשת שלמה ריזל >>>