
ועדת הבריאות אישרה לקריאה שנייה ושלישית, את חובת הצבת משכיר החייאה ברכבות, בתחנות הרכבת-הקלה, בנוסף למקומות ציבוריים. יו"ר הוועדה, ח"כ יוני משריקי (ש"ס) ביקש ממגן-דוד-אדום נתונים על מספר מקרי ההחייאה בדירות פרטיות, ופנה למשרדי האוצר והעבודה לקיים שיח עם איגוד הקבלנים, כדי לקדם את ההצעה לחייב – בחוק אחר – הצבת מכשיר החייאה גם בבתי מגורים רבי-קומות.
יו"ר הוועדה ומרפאת הכנסת פעלו היום, יום שני, להעלאת המודעות לשימוש מציל חיים במפעם (דפיברילטור) בכנסת. במהלך היום הוצבו במשכן הכנסת עמדות הסברה והדרכה לציבור הרחב אודות הצלת חיים באמצעות שימוש במפעם. בעמדות ניתן גם לקבל הסבר אודות המכשיר והשימוש בו, לרענן עקרונות טיפול מציל חיים במבוגרים וילדים, והחייאת מבוגרים, ילדים ותינוקות.
לפי יוזמת החוק, אתי עטייה (הליכוד) חוק הצבת מכשירי החייאה במקומות ציבוריים, שנחקק לפני כעשרים שנה, קובע כי מקום ציבורי כגון קניונים, משרדי ממשלה ורשויות מקומיות, שדות תעופה, מקומות עבודה ומוסדות להשכלה על-תיכונית, נדרש להציב מכשיר החייאה, במטרה לאפשר טיפול ראשוני מידי במי שלקה בליבו. מכשיר ההחייאה הוא אוטומטי ונותן הנחיות קוליות בעברית, כך שכל אדם, גם אם לא קיבל הכשרה רפואית, יכול להשתמש בו כדי להציל חיים, עד להגעת הצוות הרפואי למקום האירוע.
עוד באתר:
עטייה הדגישה כי הפרעות קצב חמורות בלב ודום לב, שעשויות להיגרם כתוצאה מאוטם שריר הלב או מהפרעה חשמלית בפעילות השריר, עלולות לגרום למוות. הצלחת פעולות ההחייאה במקרים כאמור תלויה בזמן העובר בין האירוע – למתן הטיפול הראשוני. חלק חיוני בטיפול זה הוא מתן נזע (שוק חשמלי) לבית החזה באמצעות מכשיר החייאה, המיועד להפסיק את הפעילות החשמלית הבלתי סדירה של הלב, ולאפשר למערכת הטבעית לשוב לפעילותה התקינה.
החוק מוסיף חובה להציב מכשיר החייאה ברכבת וברכבת-קלה, כדי לאפשר טיפול רפואי מידי והצלת חיים, של מי שנמצא ברכבת ולוקה בליבו.
מגן-משנה יצחק ליבוביץ', מנהל מחלקת מדיניות במגן דוד אדום, הדגיש כי כל אדם יכול להפעיל מכשיר כזה, המעניק הוראות בעברית, וכל שנייה בהפעלתו – מצילה חיי-אדם.
ישראל מרקו, סמנכ"ל רכבת ישראל, הדגיש בדיון הקודם כי בכל תחנות הרכבת כבר מוצב מכשיר כזה, ולפני הצעת החוק כבר רכשה הרכבת מכשירים עבור כל מערך-רכבת, העשוי להיות מורכב מארבע עד עשרה קרונות. בכל מערך כזה מוצב פקח היודע לתפעל את מכשיר ההחייאה, והוא משולט.
לימור פוליאנסקי, ממונת תשתיות באגף התקציבים, ציינה בישיבה הראשונה בוועדה בחוק, כי אין צורך שיהיה מכשיר בכל קרון רכבת אלא במערך – בו יש מעבר בין כל הקרונות. עלות כל מכשיר הוא כ-6,000-5,000 ₪, וכל רכישת המכשירים עלותה כ-2 מיליוני ₪.