בשיעור מעמיק על פרשת תצווה, הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון חושף רעיון מהפכני של הבעל שם טוב שמסביר את הניגוד בין ושתי ואסתר במגילה, ומציע פרשנות עמוקה להתמודדות עם "קליפות" בחיינו.
המסתורין של סירוב ושתי
הרב ג'ייקובסון פותח בשאלה מתבקשת: מדוע המגילה מקדישה כמעט פרק שלם לסיפור ושתי וסירובה להופיע בפני המלך אחשוורוש? והשאלה המתבקשת עוד יותר – מדוע סירבה ושתי לבוא?
עוד באתר:
"במגילת אסתר לא נאמר בפירוש הנימוק שלה," מסביר הרב, "אבל במסכת מגילה דף י"ב ובמדרשים מוסבר שאחשוורוש רצה שהיא תבוא רק בכתר מלכות."
תורת הבעל שם טוב על קליפות ולבושים
כאן הרב מביא חידוש מופלא בשם הבעל שם טוב, המובא בספר "אור המאיר" לרבי זאב וולף מז'יטומיר:
"בחינת הקליפות אין להם מציאות בעולם כי אם דרך הלבשה באיזו בחינה, וכיוון שאמר המלך להביא את ושתי המורה על קליפות… לכן לא באה, כי אין לה שום מציאות בלתי אמצעיות הלבשה."
הרב ג'ייקובסון מבאר: "קליפה זה דבר שמכסה על מציאות שנעלמת בתוך הקליפה. לפעמים הקליפה מהווה תועלת גדולה מאוד, כמו בפרי… אבל יש קליפה שמכסה את מה שבפנים בצורה כל כך עמוקה עד שהיא מחליפה את הפנימיות."
האמת מול הקליפה
בליבו של השיעור עומדת ההבחנה בין קדושה וקליפה. הרב מסביר:
"קדושה עניינה אמת, ולכן בקדושה המציאות האמיתית חשופה. קליפה, כשמה כן היא – יש פה איזה כיסוי, איזה העלם. אם הקליפה הייתה חשופה כמו שהיא ללא לבוש, היו רואים שאין לה מציאות."
לפי תורת החסידות, המציאות האמיתית היחידה היא האלוקות – "אין עוד מלבדו". כל דבר אחר שמציג את עצמו כמציאות נפרדת ועצמאית הוא בבחינת "קליפה".
שתי נשות המפתח במגילה
ושתי ואסתר מייצגות שתי דרכים להתמודד עם ההסתר:
"ושתי מלשון שתיים," מסביר הרב, "היא מייצגת את הדואליות, את הפיצול, את ההסתר, את השניות. אסתר – שמה מלשון הסתר, אבל היא מכירה בהסתר, היא מבינה אותו, היא מזהה אותו, ודווקא מתוך ההבנה וההכרה הזו היא מצליחה לפעול ולהציל."
משמעות לחיינו
הרב ג'ייקובסון מחבר את הרעיונות העמוקים הללו לחיי היומיום:
"בכל אחד מאיתנו יש שתי נפשות, יש שתי רמות של מודעות: הנפש מהקדושה שנקראת נפש אלוקית… והיא מרגישה את האמת, ואחר כך יש מודעות שנייה – נפש הבהמית."
לדבריו, הפחדים, התאוות והרגלים ההרסניים שלנו הם "קליפות" שמפתחת נפש הבהמית, בדיוק כפי שושתי הייתה צריכה לבושים כדי להתקיים.
"כל מחשבה, דיבור, מעשה בחיים שלך או שלי, כל תשוקה, כל דחף שמציאותו קיימת רק בגלל שיש כיסוי על האמת – זה נקרא קליפה," מסביר הרב.
המבחן של פורים
בסיום השיעור, הרב ג'ייקובסון מציב בפנינו אתגר לקראת פורים:
"פורים הוא ההזדמנות להחליט האם אני ממשיך לחיות בעולם של הסתר, או אני לוקח את ההסתר ומשתדל להפוך אותו לגילוי? האם אני ממשיך להסתתר מאחורי מסכות, או שאשתמש במסכות כדי לגלות מי שאנחנו באמת?"
לפי הרב, זוהי הבשורה האמיתית של פורים – "בתוך ההסתר הגדול, במקום שבו שם השם לא מוזכר אפילו פעם אחת, יש דרך לפעול, להציל, להפוך את ההסתר לגילוי."
במקום לחיות כמו ושתי, שלא יכלה להתקיים בלי מסכות ולבושים, פורים מזמין אותנו לחיות כמו אסתר – להכיר בהסתר, לא להתבלבל ממנו, ולמצוא בתוכו את האור.