
המתיחות בין ארצות-הברית לאיראן מגיעה לשיאים חדשים, בעוד ששני הצדדים ממשיכים להציג רצון להגיע להסכם שימנע עימות צבאי. מנגד, הלחץ הכלכלי על טהראן מתגבר, וישראל מאותתת כי לא תאפשר לאיראן להמשיך לקדם את תוכנית הגרעין שלה ללא הפרעה.
בזמן שבו הבית הלבן מנסה לכפות הסכם גרעין חדש, ממשל טראמפ מפעיל לחצים כלכליים משמעותיים על איראן, כולל צמצום יצוא הנפט למינימום. בין האפשרויות הנשקלות – עצירת מכליות איראניות בים.
עוד באתר:
בתוך כך, דווח על מכתב שנשלח מהנשיא טראמפ למנהיג העליון חמינאי, אך האיראנים מכחישים את קיומו. יושב-ראש המג'לס האיראני הבהיר כי טהראן לא תחכה למכתב וש"איראן תפעל כך שלא תשאיר לארה"ב שום ברירה אלא להסיר את הסנקציות".
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, נשא נאום תקיף שבו מתח ביקורת על מדינות אירופה שהיו שותפות להסכם הגרעין המקורי. חמינאי שב והדגיש כי "הלחצים על איראן אינם נוגעים רק לתוכנית הגרעין, אלא גם לדרישות להגבלת טווח הטילים שלנו וקביעת קשרינו הדיפלומטיים – ולא נסכים לכך".
סימה שיין, ראש תוכנית "איראן והציר השיעי" במכון למחקרי ביטחון לאומי, מסבירה כי "האיראנים חוזרים ומדגישים כי לא יקבלו הסכם תחת לחץ". לדבריה, טהראן מאמינה כי "המטרה של הלחצים אינה רק הסכם גרעין, אלא ניסיון להכניע את איראן בתחומים אסטרטגיים נוספים".
בעקבות המבוי הסתום, הנשיא טראמפ הבהיר: "אם לא יהיה הסכם – יתרחשו דברים". במסיבת עיתונאים עם ראש הממשלה נתניהו בבית הלבן, הוא אף הצהיר כי "אם איראן לא תגיע להסכם – ישראל תתקוף".
על רקע הדברים, מגזין "דר שפיגל" הגרמני דיווח כי תקיפה ישראלית על מתקני הגרעין האיראניים היא כמעט ודאית – צעד שנראה כחלק מהלחץ המופעל על טהראן.
שיין מציינת כי "כל ההתרחשות הזו מתקיימת גם על רקע דוח סבא"א האחרון, שהדגיש את ההתקדמות הרבה והמדאיגה של תוכנית הגרעין, כולל אמירה ברורה של המנכ"ל, גרוסי, לפיה אין מדינה לא-גרעינית שמייצרת כמויות כאלה של אורניום מועשר לרמה של 60%".
בתוך כך, חיל האוויר הישראלי ביצע בשבוע שעבר תרגיל משותף עם חיל האוויר האמריקאי. דובר צה"ל מסר כי התרגיל נועד "לחזק ולשמר את שיתוף הפעולה רב השנים שבין החילות, תוך הרחבת הקישוריות ובניית יכולות משולבות למגוון תרחישים".
במסגרת התרגיל, מטוסי F-35i ו-F-15i ישראליים טסו לצד מפציץ אסטרטגי אמריקאי מסוג B-52, כשהם מדמים תרחישי תקיפה ומגבירים את התיאום המבצעי מול איומים אזוריים.
בשלב זה, שני הצדדים לא מראים נכונות ממשית להתפשר. כפי שמציינת שיין, "המינימום של טראמפ, כרגע, אינו פוגש את המקסימום של האיראנים".
האם המתיחות תוביל להסלמה צבאית, או שמא הצדדים יצליחו להגיע להסכם? לפי ההתפתחויות האחרונות – התשובה קרובה מתמיד.