
ראש שירות הביטחון הכללי (שב"כ), רונן בר, הודיע כי הוא מסרב להתפטר מתפקידו למרות הודעת ראש הממשלה על הדחתו. בתגובה רשמית שפרסם, טען בר כי ההחלטה לפטרו אינה נובעת מאירועי ה-7 באוקטובר, אלא מחוסר אמון מתמשך מצד ראש הממשלה. "כמי שעמד בראשות השב״כ ב-7.10 לקחתי אחריות על חלקו של השירות וציינתי בבירור כי אני מתכוון לממש אותה בטרם מועד סיום הקדנציה," אמר בר, והוסיף: "ראש הממשלה הבהיר כי ההחלטה נובעת מטענתו כי יש בינינו חוסר אמון מתמשך."
בר הדגיש כי השב"כ תחת הנהגתו ביצע תחקיר יסודי של כשלי ה-7 באוקטובר, שחשף בעיות מודיעיניות ותהליכים פנימיים שתיקונם כבר החל. עם זאת, הוא הצביע על אחריות הדרג המדיני, בראשות הממשלה, למדיניות שהובילה לכישלון. "התחקיר מעלה התעלמות ארוכה ומכוונת של הדרג המדיני מאזהרות הארגון," טען.
"חקר האמת – ערך עליון בשב"כ"
בר התעקש כי יש צורך בתחקיר מקיף שיבחן את כלל הגורמים, כולל מדיניות הממשלה, ולא רק את השב"כ וצה"ל, שכבר חקרו את עצמם. "הצורך לתחקר את כלל הגורמים, לרבות מדיניות הממשלה וראש הממשלה, מתבקש לטובת ביטחון הציבור," אמר, והוסיף: "אם לא אתעקש על כך, עם כל המחירים האישיים שאשלם, אמעל בתפקידי לביטחון המדינה. חקר האמת הוא ערך עליון בשב״כ, זכות הציבור לדעת מה הוביל לטבח ולקריסת תפיסת הביטחון של מדינת ישראל."
הוא ציין כי החלטתו להישאר בתפקיד נובעת גם מאחריותו הציבורית בתקופה רגישה זו. "אחריותי הציבורית היא העומדת בבסיס החלטתי להמשיך בתפקידי בתקופה הקרובה, זאת לאור פוטנציאל ההסלמה, המתיחות הביטחונית הגבוהה ואפשרות ממשית לחזרה ללחימה ברצועת עזה," הסביר.
"מחויבות להחזרת החטופים ולתפקוד השב"כ"
בר הדגיש כי בכוונתו להשלים משימות קריטיות לפני פרישתו, בהן החזרת החטופים, השלמת חקירות רגישות והכנת מועמדים להחלפתו. "עלי להשלים את מחויבותי האישית ומחויבות השירות להחזרת החטופים, השלמתן של מספר חקירות רגישות, והבשלה מיטבית של שני מועמדים להחלפתי, לבחירתו של ראש הממשלה," אמר, והוסיף כי הוא הודיע זאת לראש הממשלה בפגישה קודמת. לדבריו, הדבר נדרש "מתוקף החוק המתיר לשב"כ סמכויות נרחבות ורגישות ביותר."
הוא גם התייחס למתיחות בינו לבין ראש הממשלה, וטען כי עמדתו נובעת ממחויבותו לציבור ולא ממחויבות אישית. "בפגישה קודמת, הודעתי לראש הממשלה שבכוונתי להשלים את האמור לעיל בטרם אתפטר מתפקידי בתיאום עימו, וזאת לנוכח אחריותי לציבור, לביטחון המדינה ולתפקודו של שירות הביטחון הכללי," ציין.
"חובת האמון היא לאזרחים, לא לראש הממשלה"
בסיום דבריו, בר מתח ביקורת על תפיסת ראש הממשלה בנוגע לחובת האמון של ראש השב"כ. "כאמור לעיל, חובת האמון שחב ראש השב"כ היא בראש ובראשונה לאזרחי ישראל – תפיסה זו היא העומדת בבסיס כל פעולותיי והחלטותיי," אמר. הוא טען כי "הציפייה של ראש הממשלה לחובת אמון אישית שתכליתה סותרת את האינטרס הציבורי, היא ציפייה פסולה מעיקרה העומדת בניגוד לחוק השב"כ ובניגוד לערך הממלכתיות שמוביל את שירות הביטחון הכללי ואנשיו."
בר סיכם כי הוא נשאר בתפקידו מתוך מחויבות לביטחון המדינה ולציבור, ולא מתוך שיקולים אישיים, והותיר את השאלה כיצד יתפתח העימות בינו לבין ראש הממשלה פתוחה.