
"אני חושב שיש התקדמות לעסקה הזו, והכול נובע מהלחץ הצבאי," כך פתח האלוף במילואים יפתח רון-טל את דבריו הבוקר (ראשון) בראיון למהדורת הבוקר של בצלאל קאהן ב'קול חי'. על רקע הדיונים המתמשכים סביב עסקת חטופים אפשרית והלחימה בעזה, רון-טל הציג תמונה אופטימית זהירה, תוך הדגשה כי הלחץ הצבאי הבלתי מתפשר על חמאס הוא המפתח להחזרת 59 החטופים שנותרו – ולסיום המלחמה.
הבוקר התראיין רון-טל והתייחס לשאלה הכואבת: האם יש מקום לתקווה שהחטופים יחזרו לפני החג. "לא יודע אם לפני ליל הסדר, אבל אני חושב שהפעם זה רציני," אמר, והסביר כי חמאס מראה סימני נכונות לעסקה, גם אם קטנה בתחילה. לדבריו, "ככל שנגביר את הלחץ, העסקאות יגדלו," עד שחמאס יגיע לנקודת שבירה: "יכול מאוד להיות שהוא ייכנע, ימסור את הנשק, יגלה את מנהיגיו, ובמצב הזה נחזיר את כל החטופים ונפסיק את הלחימה".
הוא הציג ארבעה "מנופי מחץ" מרכזיים – לחימה, סיוע הומניטרי, שיקום הרצועה ותפיסת שטחים – ככלים שישראל צריכה להפעיל באופן אפקטיבי יותר. במיוחד הדגיש את הרעיון של "סיפוח מבצעי" של שטחים מעזה, שלא יוחזרו במשא ומתן: "איבדתם, זהו – הלכה חתיכה מהגוף."
עוד באתר:
"אנחנו משתמשים בסיוע ההומניטרי באופן אפקטיבי, אבל אנחנו צריכים לדבר גם על סיפוח. לרוקן שטחים מעזתים ואנשי חמאס ואולי בהמשך ליישב שם ישראלים, אני לא פוסל את הרעיון. זה מה שהכי יכאב לחמאס. גם נתניהו דיבר על כך. זה לא תפיסת שטחים אלא סיפוח", אמר.

רון-טל לא חסך ביקורת מההנהגה הקודמת של מערכת הביטחון, שלטענתו נמנעה מקבלת החלטות נחרצות כמו כניסה לרפיח או סגירת הברז ההומניטרי, בין היתר בשל תמיכה בעמדה האמריקאית של ממשל ביידן. "הייתה קבוצה בתוך מערכת הביטחון שתמכה בעמדה הזו, וזה לא מחויב המציאות," אמר, והוסיף כי השינוי בהרכב מקבלי ההחלטות – עם שר ביטחון ורמטכ"ל שפועלים בהלימה עם ראש הממשלה – מאפשר כעת מדיניות תקיפה יותר. לדבריו, "אם הייתה נחישות משותפת, היינו נכנסים לרפיח הרבה קודם." הוא גם התייחס למחאה ברחובות, שהולכת ודועכת, וטען כי כל עוד היא לא פורעת חוק או מאיימת על סדרי השלטון, היא לגיטימית – אך רמז כי חלק ממנה חצה את הקו.
בסיום, נגע רון-טל גם בפרשת פיטורי ראש השב"כ רונן בר, אותם תמך בהחלטת הממשלה לקדם. "ב-7 באוקטובר זה כישלון ענק, והאחריות של השב"כ היא ענקית," אמר, וקרא לבר להתפטר מידית לאחר המחדל, כפי שסבר שגם הרמטכ"ל הקודם היה צריך לעשות. לדעתו, בחירת מחליף לבר לפני הדיון בבג"ץ ב-8 באפריל עשויה להוביל לפרישתו מרצון, ולהימנע מנזק נוסף לאמון הציבור בשירות.
"טוב יעשה ראש הממשלה אם יקבע בימים הקרובים את זהות המועמד שיחליף את ראש השב"כ וכאשר הדיון יתקיים בבג"צ כבר יהיה מועמד שאושר ע"י הממשלה, זה יכול לייתר את הדיון, אחרי שרונן בר יראה את מחליפו הראוי ויחליט בעצמו להניח את המפתחות וללכת. אתם מבינים איזה נזק זה עושה לארגון כל הדיון בבג"צ?", אמר בכאב.
האזינו לדברים המלאים מתוך 'מהדורת הבוקר' בהגשת בצלאל קאהן ב'קול חי':