
ממשלו של דונלד טראמפ מחריף את המאבק נגד אוניברסיטאות העילית בארצות הברית. הלילה (שלישי) הודיע משרד החינוך האמריקני לאוניברסיטת הרווארד כי בכוונתו להקפיא מענקים וחוזים בסך 2.2 מיליארד דולרים, בעקבות סירובה לעמוד בדרישות שהציב הממשל. בין הדרישות: מינוי גורם חיצוני שיבטיח ייצוג של מגוון דעות בכל מחלקה אקדמית, רפורמה בנוהלי הקבלה שתחייב שקיפות ותנטרל שיקולים של גזע או מוצא אתני, חובת דיווח על סטודנטים שמפרים את הסדר ואיסור על עטיית מסיכות בקמפוס.
הדרישות שהוצגו להרווארד משקפות הרחבה ניכרת לעומת תנאים שהוצבו בתחילת הדרך, אז התמקדו בעיקר בדרישות הקשורות למאבק של הממשל נגד מחאות אנטי-ישראליות בקמפוסים. בשלב הנוכחי, עוסק המאבק בעיקר במדיניות ה-DEI (שוויון, הכלה ומגוון), הנהוגה במוסדות להשכלה גבוהה, שאותה מבקש הממשל לצמצם.
עוד באתר:
אוניברסיטת הרווארד, מהיוקרתיות והמוערכות בעולם, היא הראשונה שמסרבת לדרישות הממשל. בעוד אוניברסיטאות אחרות, כמו קולומביה, הסכימו להיענות לתנאים בתמורה להמשך המימון, הרווארד הכריזה כי מבחינתה מדובר ב"פגיעה חמורה בחופש האקדמי", וטענה כי הדרישות אינן חוקיות ואינן עומדות בקנה אחד עם עקרונות ההשכלה הגבוהה.
במשרד החינוך האמריקני, ובפרט בצוות המיוחד למאבק באנטישמיות, לא הסתירו את ביקורתם על עמדת האוניברסיטה. בהודעת הצוות נמסר כי "ההצהרה של הרווארד מחזקת את הלך הרוח הבעייתי הנפוץ באוניברסיטאות ובמכללות היוקרתיות ביותר בארצנו, שהשקעה פדרלית אינה כרוכה באחריות לשמור על חוקי זכויות האזרח".
הרווארד נחשבת לא רק לאוניברסיטה היוקרתית ביותר בארצות הברית, אלא גם לאחת העשירות. קרן ההון שלה מוערכת ביותר מ-50 מיליארד דולרים, סכום המשמש לפיתוח עתידי ולהבטחת יציבות כלכלית. על אף עושרה, המימון הפדרלי מהווה מקור מרכזי בפרויקטי מחקר מדעיים ובהסכמים שבמסגרתם הרווארד מספקת שירותי מחקר עבור הממשלה האמריקנית.
העימות בין הממשל להרווארד צפוי להעמיק את הקרע בין הממשל הרפובליקני לבין עולם האקדמיה בארצות הברית, במיוחד לנוכח הוויכוחים סביב חופש הביטוי בקמפוסים, מדיניות ה-DEI והגבולות בין רגולציה ממשלתית לעצמאות מוסדות ההשכלה הגבוהה.