אם השתתפתם בחצי השנה האחרונה באירוע שמח כלשהו — חתונה, בר מצווה, שבע ברכות, דינר או ברית — אין מצב שלא שמעתם את צמד המילים "עד הנה" מתנגנות לכם ברקע. הלהיט המופלא הזה הפך לאחד השירים המושמעים ביותר במגזר החרדי, עד כדי כך שהוא נקלט באוזן ומתנגן בראש גם אחרי שהאירוע נגמר.
האחראי למהפכה הזו הוא עוזיאל דייטש, אברך צעיר מחסידות פיטסבורג, שפרץ לתודעה לפני שלוש שנים כזמר מחונן ובעל קול ערב, בליווי אמרגנו הנמרץ מוטי זילברברג. כבר אז זיהו בו מביני עניין את הפוטנציאל להפוך לטאלנט, והבטיחו לו שהוא עוד יכבוש את הבמות — וההבטחה הזאת בהחלט קוימה.
עוד באתר:
השיר "עד הנה עזרונו רחמיך", שנלקח מתוך תפילת "נשמת כל חי", נכתב והולחן על ידי האדמו"ר הקודם מפיטסבורג, בעל ה'תפארת מרדכי' זצ"ל, שנפטר בחג הסוכות לפני כשלוש שנים. האדמו"ר השאיר אחריו אוצר של לחנים נשגבים, שחלקם יצאו לאור במהלך חייו, חלקם לאחר פטירתו, וחלקם עדיין ממתינים לפרסום. 'עד הנה' כיכב באלבום האחרון ה-12 במספר של חסידות פיטסבורג "זכר חסדו", שמשום מה הביצוע המקורי בקולו הערב של אמן הרגש שלמה כהן, אל הצליח לכבוש את הלבבות, עד שהגיע עוזיאל דייטש והצליח.
הביצוע הרשמי של דייטש כסינגל.
עוזיאל דייטש הוציא את השיר כסינגל רשמי לפני מספר חודשים, ומאז הוא הפך ללהיט ענק עם מאות אלפי השמעות. יותר מ-120 ביצועים שונים לשיר כבר תועדו, רובם של דייטש בעצמו, לצד זמרים מובילים כמו, אהרלה סמט, שלמה כהן, זאנוויל ויינברגר, יואלי דוידוביץ, בנצי שטיין, מוטי ויזל, יוסל לייפער, אושי פרוש, בנימין לייפער, ברוך ויזל, חיים פולק, פיני פולק, יענקי אויש, משה דוד וייסמנדל, שמוליק קליין, יוסי ניילנדר, יהודה מנהיים, דודי אייזנשטיין, שמחה ברינאהק ועוד, כשכל אחד מהם מעניק ללחן המרגש את הפרשנות והעיבוד המוזיקלי הייחודי שלו.
המחרוזת שלפניכם כוללת 138 דקות של ביצועים מכל רחבי הארץ, עם טאצ'ים וקנייטשים אישיים של הזמרים. מלווים אותם מקהלות כמו מלכות, נרננה, נשמה, קאפלה, נגינה ואחרות — כל אחת הוסיפה את הצבע והטון הייחודי לה.
לא סתם הפך "עד הנה" ללהיט כה מצליח — הוא מצליח לגעת, לרגש ולסחוף, בכל מעמד ובכל קהל.
לסיום, תפסנו לשיחת חג קצרה את מחולל המהפכה עוזיאל דייטש.
מהן התחושות שלך שבעצם זכית להביא את לחנו של הרבי מפיטסבורג לכל מקום בעולם, כל האירוע וכל בית בישראל?
"כחסיד שיצק מים אצל הרבי זצ"ל וגדל על ברכיו, זה היה בגדר חלום להכיר לעולם כולו את היכל הנגינה את האוצר הבלום שהותיר אחריו הרבי שהייתי קשור אליו בכל נימי נפשי, וזו סגירת מעגל מבחינתי", הוא אומר בצניעות ובענווה.
עוד מספר לנו דייטש, "הייתי תמיד שומע מהרבי זיכרונו לברכה, על השירים ועל קדושתם, ועד כמה לחן קודש יכול לחזק אנשים ולקרבם לאביהם שבשמים, ולכן אני מתכוון להמשיך להפיק ולחדש עוד מאוצר ניגוני בית פיטסבורג".
לדבריו, "ישנם לחנים של פיטסבורג שעדיין לא הגיעו לאף בית בישראל, ששווים לא פחות מ'קה ריבון' המפורסם, ולא פחות מ'עד הנה', מ'שיפקדונו' ו'זכור אהבת קדומים'".
"זהו רק פרק ראשון מסידרה שלהרבה-הרבה שירים חזקים שבדרך לצאת אל הפועל, כולם נכסי צאן ברזל, לחני קודש של הרבי זצ"ל, שהלחין אותם בזמנים מיוחדים".
עוזיאל מגלה לנו כי כאשר עדיין היה בחור ישיבה בשנת תשע"ט, נכנס הרבי עם הלחן – "עד הנה" לטיש בליל שבת ולימד את החסידים, כפי שהיה רגיל לאורך שנות כהונתו באדמו"רות.
בכירי תעשיית המוזיקה ומביני עניין, סבורים כי זהו לא עוד שיר טרנדי שאנו שומעים מדי תקופה שבא והולך, כי אם לחן קדוש ומרומם שנכנס לפלייליסט כדי להישאר לתמיד לכל זמן ועת. ומה גם שהוא חודש בתקופה שעם ישראל כל כך זקוק לחיזוקים ולשירי הודיה ואמונה "עד הנה עזרונו רחמיך ולא עזבונו חסדיך, ואל תטשנו ה' אלוקינו לנצח", מילים עם משמעות מיוחדת בעת מלחמה.