
בישראל עוקבים בדריכות אחר התפתחות דרמטית שעשויה לשנות את מאזן הכוחות באזור: ארצות הברית הודיעה לישראל כי היא נערכת לצמצם משמעותית את נוכחותה הצבאית בסוריה. על פי המידע שהועבר, וושינגטון מתכננת להפחית את מספר חייליה במדינה בכמחצית – מ-2,000 חיילים לכ-1,000 בלבד.
על פי מקורות בכירים, ארה"ב תצמצם את פעילותה בעיקר בצפון ובמזרח סוריה – אזורים שבהם פעלה עד כה בשיתוף פעולה הדוק עם הכוחות הכורדיים. הערכות בישראל מצביעות על כך שהנסיגה החלקית עלולה ליצור ואקום שיתמלא במהירות על ידי גורמים עוינים, כאשר האיום המרכזי הוא התבססות של כוחות טורקיים באזור.
עוד באתר:
המהלך האמריקני מציב את ישראל בפני דילמה אסטרטגית מורכבת. מערכת הביטחון והדרג המדיני נדרשים כעת לגבש מדיניות חדשה שתאפשר לישראל לשמור על חופש הפעולה שלה בסוריה, מבלי להסתכן בהסלמה מול טורקיה או גורמים אחרים שיתמלאו את החלל שייווצר.
המצב מתחדד על רקע דיווחים על היערכות טורקית בשבועות האחרונים לתפוס שליטה על בסיסי מפתח אסטרטגיים בסוריה. ישראל פועלת במאמצים דיפלומטיים נרחבים לטרפד מהלכים אלה, אך הנסיגה האמריקנית עלולה להקשות על המאמצים.
אחד הגורמים המשפיעים על ההחלטה האמריקנית הוא ההסכם ההיסטורי שנחתם לפני כחודש בין כוחות ה-SDF הכורדיים לבין ההנהגה הסורית בראשות הנשיא אחמד א-שרע, שהחליף את אסד לאחר נפילתו בדצמבר האחרון.
ההסכם צפוי להביא לשילוב הדרגתי של הכוחות הכורדיים בתוך כוחות הביטחון הרשמיים של סוריה, מה שמצמצם את התלות הכורדית בנוכחות האמריקנית. עם זאת, מומחים מזהירים כי המהלך עלול להחליש את ההשפעה המערבית על התהליכים בסוריה.
אחד החששות המרכזיים בעקבות הצמצום האמריקני קשור למאבק בארגון הטרור דאעש. בחודשים האחרונים, במיוחד מאז נפילת משטר אסד, הגביר צבא ארה"ב את פעילותו נגד מחבלי דאעש בסוריה, מחשש שאלו ינסו לנצל את השינויים במדינה.
הכוחות הכורדיים מנהלים כיום את בתי הכלא במזרח ובצפון-מזרח סוריה, שבהם מוחזקים אלפי פעילי דאעש, וכן את מחנות המעצר של בני משפחותיהם. מקורות מערביים מזהירים מפני מה שהם מכנים "תרחיש יום הדין" – בריחות המוניות מבתי הכלא בעקבות היחלשות השליטה הכורדית, במיוחד לאור הפסקת התמיכה הכלכלית של ממשל טראמפ בכוחות אלה.
הנוכחות האמריקנית במזרח סוריה שיחקה תפקיד מרכזי גם במאבק בהתבססות האיראנית. מאז נפילת אסד חוסלה במידה רבה האחיזה האיראנית בסוריה, אך על פי מקורות מודיעיניים, משמרות המהפכה ושלוחיהם מנסים בהתמדה לחדש את פעילותם במדינה.
למרות הדיווחים על ההיערכות לנסיגה, גורם ביטחוני בכיר בארה"ב הביע ספקנות בשיחה עם סוכנות רויטרס. לדבריו, המהלך נראה מנוגד למגמה הכללית של ממשל טראמפ לצבור ולבנות כוחות נגד איראן כחלק מהלחץ במשא ומתן.
"רק לאחרונה הועברו נכסים צבאיים אמריקניים לבסיסים בסוריה", ציין הגורם, "מה שמטיל ספק בקיומה של תוכנית נסיגה מסודרת בטווח הקרוב".