
בפעם הראשונה מזה יותר מ-60 שנה, ישראל צפויה להפעיל את עונש המוות נגד מחבלים מארגון הטרור חמאס שביצעו פשעים מחרידים. על פי מקורות שצוטטו ב'סאן' הבריטי, לפחות 22 מחבלים צפויים לעמוד לדין בגין הטבח בקיבוץ ניר עוז, שספג פגיעה קשה במתקפה הרצחנית ב-7 באוקטובר 2023.
מדובר בציון דרך היסטורי בתולדות מערכת המשפט הישראלית, שכן עונש המוות הוצא לפועל בישראל רק פעם אחת – ב-1962, כאשר הוצא להורג הצורר הנאצי אדולף אייכמן.
על פי הדיווח, קציני מודיעין ישראלים עבדו ללא לאות בחודשים האחרונים כדי לסרוק את הראיות שנאספו מאז שחמאס ביצע את המתקפה באוקטובר 2023. אלו הצליחו לבנות תיק מוצק נגד עשרות מחבלים שרצחו ותקפו אזרחים אחרי שפרצו את הגדר.
עוד באתר:
ראיות שנמצאו במחשבים ניידים שנתפסו במהלך מבצעים צבאיים בעזה אפשרו לראשי המודיעין לבנות תיק חזק להעמדה לדין. המחבלים שיועמדו לדין היו כולם מעורבים בהתקפה על קיבוץ ניר עוז, שנמצא רק קילומטר וחצי מגבול עזה.
המחבלים תקפו את הקיבוץ משלושה כיוונים והרגו את מי שנקרה בדרכם. הם הציתו בתים כשמשפחות הסתתרו בתוכם, וחטפו אזרחים רבים – ביניהם בני משפחת ביבס, האבא ירדן – ששוחרר מאז בעסקה, האמא שירי ובניה אריאל וכפיר, שנרצחו בשבי האכזרי. קיבוץ ניר עוז ספג את הפגיעה החמורה ביותר יחסית לגודלו ב-7 באוקטובר: יותר מרבע מתושבי הקיבוץ נרצחו או נחטפו.
אלן בייקר, לשעבר תובע צבאי ישראלי ששימש כשופט בעשרות תיקים של מחבלים, אמר בראיון ל'סאן' כי ישראל כבר אינה מודאגת מלחץ בינלאומי בטיפול בעניינים אלה. "לפני כ-30 שנה, הייתי התובע במשפט של מחבל במיוחד מרושע ואכזרי, והצלחתי להביא להרשעתו עם עונש מוות", אמר בייקר, לשעבר יועץ משפטי למשרד החוץ הישראלי ושגריר ישראל לשעבר בקנדה. "אבל העונש לא בוצע בזמנו, בגלל התיאוריה שזה עלול לעודד מחבלים לבצע מעשים זוועתיים יותר, אם הם יודעים שהם הולכים למות בכל מקרה".
הוא הוסיף: "במקרים האלה, בגלל האופי האכזרי של הזוועות, אני לא חושב שתובא בחשבון הרגישות למה שהעולם יחשוב, כי כעת יש תחושה שהעולם בכל מקרה שונא אותנו, לא משנה מה נעשה".