
המתיחות בין הודו לפקיסטן מחריפה: הודו עצרה את הזרמת המים בסכר באגליהאר על נהר צ'נהאב בחבל קשמיר, ומתכננת לנקוט בצעד דומה בסכר קישאנגאנגה, כך דווח היום במקורות תקשורת בינלאומיים . צעד זה מהווה יישום ראשון של החלטת הודו להשעות את אמנת מי האינדוס, בעקבות פיגוע הטרור שבוצע ב-22 באפריל בפאהלגאם שבקשמיר, בו נרצחו 26 בני אדם, רובם תיירים.
נהר האינדוס הוא הנהר השני בגודלו בחצי האי ההודי והגדול ביותר שזורם בפקיסטן. אורכו כ-3,600 קילומטרים, והוא מתחיל בטיבט שבהרי ההימאליה, זורם בצפון הודו ולאורך כמעט כל שטחה של פקיסטן, עד שהוא נשפך לים הערבי בדלתה גדולה בסמוך לעיר הנמל קראצ'י.
אמנת מי האינדוס, שנחתמה בשנת 1960 בתיווך הבנק העולמי, הבטיחה עד כה אספקת מים ל-80 אחוז מהשטחים החקלאיים בפקיסטן. האמנה שרדה שישה עשורים של מתחים ומלחמות בין המדינות, אך כעת היא עומדת בפני אחד האתגרים הגדולים ביותר בתולדותיה.
עוד באתר:
סכר באגליהאר, הממוקם במחוז רמבאן שבג'אמו, וסכר קישאנגאנגה בצפון קשמיר, מעניקים להודו יכולת לווסת את עיתוי שחרור המים לפקיסטן. בכך, הודו מפעילה מנוף לחץ משמעותי על שכנתה.
בתגובה להשעיית האמנה, ממשלת פקיסטן הצהירה כי תראה "בכל ניסיון של הודו לעצור את אספקת המים מנהר האינדוס כהכרזת מלחמה". בהצהרה ממשרדו של ראש ממשלת פקיסטן, שהבאז שריף, נכתב: "כל ניסיון לעצור או להטות את זרימת המים השייכים לפקיסטן על פי אמנת מי האינדוס… ייחשב כצעד מלחמתי ויזכה לתגובה בכל הכוח".
כזכור, ב-22 באפריל 2025 בוצע פיגוע טרור באזור הנופש פאהלגאם בקשמיר, שגבה את חייהם של 26 בני אדם, רובם תיירים. בעקבות הפיגוע, הודו האשימה את פקיסטן בתמיכה בטרור המופנה לשטחה, והחליטה לנקוט בצעדים חריפים, ביניהם השעיית אמנת מי האינדוס והורדת דרג היחסים הדיפלומטיים עם שכנתה ממערב.
בקהילה הבינלאומית עוקבים בדאגה אחר ההתפתחויות, כאשר החשש העיקרי הוא שהסכסוך סביב המים יוביל להסלמה נוספת ביחסים בין שתי המעצמות הגרעיניות.