
תוני משרד הבריאות שנחשפים לראשונה ב'ישראל היום' מצביעים על שינוי עמוק במגמות הטיפול בהשמנה בישראל: בעשור האחרון חלה ירידה של כ-35% במספר הניתוחים הבריאטריים – ניתוחים לקיצור קיבה – שבוצעו בישראל. הסיבה המרכזית, כך מעריכים רופאים בכירים, היא הפופולריות ההולכת וגוברת של תרופות הרזיה חדשות, הניתנות כזריקות, ומספקות אלטרנטיבה לא פולשנית לירידה במשקל.
לפי הנתונים המעודכנים ל-2023, מספר הניתוחים הבריאטריים ירד מ-9,070 בשנת 2014 ל-5,935 בלבד בשנה שעברה. זאת, למרות עלייה עקבית במספר הסובלים מהשמנת יתר באוכלוסייה, וכן גידול ניכר באוכלוסייה הכללית. לפי הערכות מוקדמות ל-2024, חל זינוק קל עם כ-6,800 ניתוחים, אך מדובר עדיין בירידה משמעותית ארוכת טווח.
הזריקות מחליפות את הסכין
עוד באתר:
הירידה במספר הניתוחים משקפת מגמה עולמית: בארה״ב ובאירופה נרשמה ירידה של עד 30% בביצוע ניתוחי קיצור קיבה, זאת לצד עלייה חסרת תקדים בשימוש בזריקות כמו ווגובי ואוזמפיק. בארה״ב לבדה, לפי ההערכות, כ-16 מיליון איש מטופלים כיום בזריקות המיועדות להרזיה – שיכולות להביא לירידה של עד 22% במשקל, ולשיפור ניכר במדדים בריאותיים כמו סוכרת, לחץ דם ומחלות לב.
בישראל, כ-1,000 מהניתוחים המתבצעים מדי שנה הם ניתוחים חוזרים – כאלה שנעשו לאחר כישלון או הסתבכות של ניתוח קודם, או בעקבות עלייה חוזרת במשקל.
מחלה קטלנית ומתפשטת
מחלת ההשמנה נחשבת כיום לאחת הסיבות המרכזיות לתמותה בעולם, והיא מדורגת חמישית מבין גורמי התמותה הגלובליים. השמנת יתר מלווה ביותר מ-200 סיבוכים רפואיים, בהם סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב, כבד שומני, דום נשימה בשינה, ואף סוגים מסוימים של סרטן, אלצהיימר ודמנציה.
לפי משרד הבריאות, שיעור הסובלים מעודף משקל והשמנה בקרב האוכלוסייה הבוגרת בישראל עמד ב-2022 על 58.6% – עלייה לעומת 57.6% ב-2018 ו-56.1% בשנת 2013. הנתונים מצביעים על קשר הדוק בין השמנה לבין רמה חברתית-כלכלית: שכיחות ההשמנה גבוהה במיוחד בקרב האוכלוסיות הערבית והחרדית.
הסיכון הניתוחי: שלושה מקרי מוות בשנה
הניתוחים הבריאטריים מבוצעים בטווח גילאים רחב – בין 18 ל-76 – כאשר רוב המנותחים הן נשים, יהודיות וערביות. לצד ההצלחה של רבים מהמטופלים, עשרות סובלים מסיבוכים פוסט-ניתוחיים מדי שנה, וב-2022 דווח על שלושה מקרי מוות שהתרחשו בתוך שלושת החודשים שלאחר הניתוח.
ככל שהטכנולוגיה הרפואית מתקדמת, נדמה כי הציבור הישראלי עושה את הבחירה הברורה: לוותר על הסכין – ולבחור בפתרון פשוט, בטוח ולא פחות אפקטיבי.