
בריטניה החלה בהכנות חשאיות לקראת תרחיש שעד לפני כמה שנים נראה בלתי אפשרי – מתקפה צבאית ישירה מצד רוסיה. על פי דיווח בעיתון הטלגרף, הממשלה הבריטית הורתה לעדכן פקודות ופרוטוקולים שלא עודכנו מזה כעשרים שנה, בשל החשש הגובר כי המדינה אינה מוכנה למלחמה או למצב חירום קיצוני.
התוכניות החדשות, המסווגות תחת השם "הגנת המולדת", נועדו לקבוע כיצד תתמודד בריטניה במקרה של מתקפה ישירה על העורף האזרחי. בין ההכנות: הסדרת בונקרים שיגנו על חברי הקבינט ומשפחת המלוכה, תכנון שידורי חירום של השירות הציבורי ואגירת משאבים חיוניים.
שרים בממשלתו של ראש הממשלה קיר סטארמר הביעו חשש כפול – לא רק שבריטניה תימצא בעמדת נחיתות מול רוסיה בשדה הקרב, אלא שגם העורף האזרחי אינו מוכן לספוג מתקפות.
עוד באתר:
יעדים אסטרטגיים בסכנה
הממשלה הבריטית סימנה שורה של יעדי מפתח אסטרטגיים שעלולים להיות מטרות למתקפות רוסיות: מסופי גז, כבלים תת-ימיים, תחנות כוח גרעיניות ומרכזי תחבורה. החשש הגדול ביותר הוא מפגיעה בחמש תחנות הכוח הגרעיניות הפעילות במדינה, שעלולה לשחרר חומר רדיואקטיבי ולגרום ל"השפעות משמעותיות ממושכות על הביטחון, הבריאות, הסביבה והכלכלה", כפי שהוערך במסמכי משרד החוץ הבריטי.
התוכנית החדשה מתייחסת לתרחישים מגוונים, החל מפגיעת טילים קונבנציונליים, דרך ראשי נפץ גרעיניים, ועד למתקפות סייבר משולבות. הקבינט הבריטי כבר בנה מודל המדמה תרחיש שבו מדינה עוינת משגרת טילים ומבצעת מתקפות סייבר על תשתיות לאומיות בו-זמנית.
קריאה לפיתוח "כיפת ברזל"
גורמי ביטחון בכירים בבריטניה קוראים למדינה לפתח גרסה משלה של מערכת "כיפת ברזל" הישראלית, כדי להגן מפני מתקפות טילים. בחודש שעבר חשף בכיר בחיל האוויר המלכותי כי אילו הלילה הראשון של המלחמה באוקראינה היה מתרחש בבריטניה, טילים רוסיים היו חודרים בקלות דרך ההגנות הקיימות ומשמידים יעדי תשתית קריטיים.
קריאה זו מהדהדת את הצהרות נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהדגיש לאחרונה את רצונו לבנות מערכת דמוית כיפת ברזל להגנה על ארה"ב.
איום הסייבר
לראשונה, כוללת תוכנית החירום החדשה התייחסות מקיפה ללוחמת סייבר, שראשי המודיעין הבריטי הגדירו כאחד האיומים המסוכנים ביותר על המדינה. האקרים בחסות מדינה יכולים לשבש רשתות תחבורה, לגרום להפסקות חשמל ולשתק זמנית מחלקות ממשלתיות.
קן מקאלום, ראש שירות הביטחון הכללי הבריטי (MI5), התריע באוקטובר האחרון כי מספר האיומים המדינתיים שנחקרו על ידי הסוכנות עלה ב-48% בשנה האחרונה, וכי רוסיה הגבירה משמעותית את מתקפות הסייבר שלה בשל המלחמה באוקראינה.
חיזוק הצבא
ההיערכות המחודשת למלחמה מתבצעת במקביל לעבודה על סקירת ההגנה האסטרטגית של ממשלת הלייבור, שתבחן את מצב הכוחות המזוינים של בריטניה. משרד ההגנה הודיע כי הסקירה תכלול "אפשרויות לחיזוק ביטחון המולדת", ותבחן את מוכנות הצבא למלחמה לאחר עשורים של צמצומים וקיצוצים.
ראש הממשלה סטארמר הצהיר כי בריטניה תגדיל את ההשקעה הביטחונית לשיעור של 2.5% מהתמ"ג החל משנת 2027, אך הדרך להוצאת הכספים ולניהולם עדיין נמצאת בדיונים.
הצבא הבריטי, שבמשך מאות שנים היה מהמובילים בעולם, סבל בעשורים האחרונים מירידה הדרגתית ומשמעותית בכוחו, במספר חייליו ובאיכות ציודו. כעת, דווקא ממשלת הלייבור השמאלית היא זו שנחושה לשנות את המצב ולחזק מחדש את עוצמתה הצבאית של בריטניה – מול האיום הגובר מצד רוסיה.