
דיונים מרתוניים בין הקבינט הכלכלי האמריקני לבין הנציגות הסינית הבכירה הניבו תוצאות. כך עולה מהצהרתו של שר האוצר סקוט בסנט שחשף היום (ראשון) כי הצדדים השיגו "פריצת דרך" במשא ומתן הכלכלי המתוח בין שתי המעצמות. "הדיונים בז'נבה הובילו להישגים משמעותיים בהתמודדות עם האתגרים המסחריים בין ארה"ב לסין," אמר בסנט בתום יומיים של דיונים אינטנסיביים. האמריקנים הבטיחו כי המתווה המלא יפורסם במהלך יום שני, אך מיהרו להדגיש כי הדיאלוג היה "פורה ומפרה". בסנט ציין כי עדכן את הנשיא טראמפ באופן אישי על ההתפתחויות: "הנשיא מעורב ומעודכן בכל פרטי התהליך".
המשלחת האמריקנית כללה גם את ג'יימיסון גריר, נציג הסחר של הממשל, שהתבטא אף הוא באופטימיות יוצאת דופן. "מה שמפתיע הוא קצב ההתקדמות," אמר גריר. "היעילות שבה גישרנו על פערים מצביעה על כך שייתכן שהמחלוקות היו מצומצמות יותר משחשבנו מלכתחילה". המשלחת הסינית, בראשות הא ליפנג, סגן ראש הממשלה, לא הוציאה הצהרה רשמית בשלב זה.
גריר הזכיר את האתגר העיקרי שעומד בפני הצדדים: "גירעון מסחרי של 1.2 טריליון דולר לרעת ארה"ב, שהביא את הנשיא להכרזה על מצב חירום לאומי ולהטלת מכסים. אנו סמוכים ובטוחים שההסכם המתגבש יספק מענה הולם למשבר". עם זאת, הממשל האמריקני נמנע מלפרט אילו התחייבויות סיניות הושגו וכיצד בדיוק יצומצם הגירעון העצום.
עוד באתר:
המפגש בז'נבה מסמן את הדיאלוג הרשמי הראשון בדרג בכיר בין הצדדים מאז שהידרדרו היחסים וכל צד הטיל מכסים בשיעור של מעל 100% על מוצרי הצד השני. בעוד שבסנט הביע בעבר עמדה ברורה שהמכסים ההדדיים מופרזים וגורמים נזק לשני הצדדים, הוא לא חשף אילו הפחתות מכסים נכללות בהסכם המתגבש.
טראמפ, מצדו, הגיב בהתלהבות ברשת החברתית Truth Social כשכתב: "היום התקיימה פגישה מצוינת עם הסינים בשוויץ – דנו בנושאים רבים והגענו להסכמות משמעותיות. אנחנו שואפים לראות, לטובת שתי המדינות, פתיחה אמיתית של השוק הסיני לעסקים אמריקניים. ההתקדמות שהושגה היא מרשימה ביותר!!!"
היחסים המסחריים בין ארה"ב לסין נמצאים במתיחות מתמשכת מאז כהונתו הראשונה של טראמפ, כאשר המכסים ההדדיים שהוטלו גרמו לזעזועים בכלכלה העולמית ובשרשראות האספקה הגלובליות. עם חזרתו של טראמפ לבית הלבן בינואר האחרון, התגברו החששות מעימות מסחרי מחודש, אולם הדיאלוג הנוכחי מסמן נכונות משני הצדדים להגיע לפתרון מוסכם.
מומחי כלכלה מציינים כי שיפור היחסים המסחריים והפחתת מכסים צפויים להוביל לירידת מחירים בשתי המדינות ולהקלה בשוק הצרכני. עם זאת, הם מדגישים כי עדיין קיימים פערים מהותיים בתחומים כמו הגנה על קניין רוחני והעברות טכנולוגיה, ולכן ההסכם הנוכחי עשוי להיות צעד ראשון בלבד בדרך ארוכה.