
"המרחק בין בני ברק לקלקיליה קרוב יותר מהמרחק בין עזה לאופקים, וראינו מה המרחק הזה עשה" – כך הזהיר עומר רחמים, מנכ"ל מועצת יש"ע, בראיון מיוחד בצל הפיגוע הקטלני שבו נרצחה צאלה גז הי"ד.
בראיון הביע רחמים ביקורת חריפה על היעדר שינוי תפיסתי בלחימה בטרור ביהודה ושומרון, ושטח טענות קשות כנגד המשך אחיזת תפיסת אוסלו במדיניות הביטחון באזור.
רחמים התייחס להודעתו של ראש הממשלה בעקבות הפיגוע, וציין: "ראש הממשלה דיבר על הצורך לתפוס את המחבל. אני לא נגד לתפוס את המחבל, כמובן, זה חשוב מאוד. אבל אני הרבה יותר בעד, במקום לתפוס את המחבל – לשנות את התפיסה".
עוד באתר:
לדבריו, ביהודה ושומרון התפיסה נשארה זו של ערב השביעי באוקטובר. "אם לא מבינים שהבעיה היא לא בעיה טקטית-טכנית, שבה צריך לתפוס מחבל, אלא בעיה של כל הקונספציה ביהודה ושומרון… לא עשינו את ה'סוויץ" שעשינו בעזה ובלבנון אל יהודה ושומרון".
רחמים הדגיש כי הבעיה באיו"ש אינה רק של המתיישבים: "אל תשוו בנפשכם שהבעיה של יהודה ושומרון היא בעיה של המתנחלים בלבד. זו בעיה של מדינת ישראל כולה".
כאשר נשאל על הפעילות המבצעית האינטנסיבית הנוכחית באיו"ש, כולל התקפות אוויריות וכניסות קרקעיות לג'נין ולטול כרם, הסביר רחמים כי זה לא מספיק.
"יש שינוי מסוים באופן הלחימה ביהודה ושומרון, וסוף-סוף התחלנו לראות עבודה יותר שיטתית במחנות הפליטים. אבל, וזה אבל גדול, עדיין מונחת תפיסת אוסלו", אמר.
לדבריו, הבעיה היא בתפיסה הרואה באוכלוסייה הערבית "מקום שבו המטרה היא לשמור את הדבר הזה שקט… שאם תהיה רווחה כלכלית ושקט, אז אפשר יהיה לנהל חיי שגרה מעבר לקו הירוק".
רחמים הגדיר תפיסה זו כ"טעות יסודית" והוסיף: "אוסלו הוא התקווה הערבית לגרש אותנו מכאן. וכשאני אומר לגרש אותנו מכאן, אני לא מתכוון רק למתיישבים ביהודה ושומרון… אני מדבר גם על תושבי ירושלים ועל תושבי חיפה, כי הזהות של הערבי ביהודה ושומרון היא זהות של פליט שרוצה לשוב אל הבית של סבא וסבתא שלו בחיפה ובעכו".
אחת הנקודות המרכזיות בדבריו של רחמים התייחסה ליחס המערכת לזריקות אבנים. "אין היום ילד שלא זורק אבנים, למה? כי זה מותר", טען.
"אני כל פעם הולך למילואים ואני אומר לאנשים, תראו איך הג'יפים שלנו נראים – מלאים בצבע ובסימני זריקות אבנים. מה? כי יש ג'יפ ממוגן, אז לא קורה כלום? לא. אם אבן נזרקה על חייל שלנו, הכפר הזה צריך להשתנות למחרת בבוקר".
רחמים הביא דוגמה ספציפית הקשורה לפיגוע האחרון: "אם היו מתנהגים עם הכפר ברוקין, ופשוט עושים לו מה שעשינו למחנות הפליטים בעזה אחרי זריקת האבנים הראשונה, לא היה מי שיכול ללכת ולרצוח את צאלה גז".
מנכ"ל מועצת יש"ע התייחס גם להקשר הרחב יותר של הלחימה בטרור: "המערכה בעזה, המערכה בלבנון והמערכה ביהודה ושומרון היא אותה מערכה. זה הכל מערכה איראנית שמנסה להשמיד את מדינת ישראל".
הוא הדגיש כי "החולשה מתבטאת בכך שהאיראנים מבינים שהפרוקסים שלהם, הזרועות שלהם, גם בלבנון וגם בעזה נחלשו מאוד, ולכן הם מנסים לבסס אחיזה ביהודה ושומרון".
לסיכום, רחמים קרא לשינוי יסודי בתפיסת הביטחון באיו"ש: "ביהודה ושומרון לא השתנתה התפיסה. יש כמה צעדים פשוטים וברורים שצריך לעשות… אחד מהם הוא להפסיק לעשות קשר בין תוצאות של טרור לבין הטרור עצמו".
האזינו לראיון המלא, מתוך 'המהדורה המרכזית' בהגשת אבי מימרן: