השבוע עלתה שוב על שלחנו של המקובל רבי דב הכהן קוק השאלה הידועה אודות כונני ההצלה שיוצאים בשבת לקריאות החולים, האם מותר להם לשוב לביתם ברכב או באופנוע כנהוג.
הגר"ד קוק נדהם לשמוע שכל הכוננים החרדים והדתיים שבים לביתם ברכב וכיו"ב, ואמר שלא ידע מזה כלל, וביקש לפרסם בשמו, שאין לדבר זה היתר, והחוזרים לביתם לאחר סיום הפעולה הם נכנסים בשאט נפש באיסור חילול שבת דאורייתא.
לאחר שעיין ארוכות בטענת המתירים, ובכל הראיות שהביאו בזה להיתר, אמר הגר"ד קוק – שלאחר המחילה אין בזה כדי שביעה כלל ועיקר, ואדרבה הסוגיא מוכיחה לאיסור, וכמבואר בהדיא בלשון הרמב"ם (פכ"ז משבת הי"ז), ורק אם חוזרים ע"י אופניים או רכב חשמלי, בזה יש אפשרות להתיר, כיון שאין בזה אלא איסור דרבנן, ששמענו בזה היתר "סופן משום תחילתן".
עוד באתר:
עוד הוסיף: הטענה שאם לא נתיר להם לחזור הביתה עם רכב, הם לא ירצו לעבוד בזה, אין בה כח להתיר איסורי תורה של סקילה, ועל זה נאמר "רווח והצלה יעמוד ליהודים ממקום אחר", כי הם צריכים לדאוג לאפרושי מאיסורא של עצמם.
ומה שאומרים שצריכים להיות "זמינים" לקריאה הבאה, הנה מלבד שהענין לא לפנינו כעת וזה מוגדר "ספק שעדיין לא נולד", הלא יתכן שהקריאה הבאה תהיה מהאיזור שנמצא בו עכשיו. עכ"ד הגר"ד קוק.
רבנים ומוצי"ם מובהקים מעיר הקדש טבריה ישבו בתקופה האחרונה ללבן בעיון את הסוגיא לפני הגר"ד, ולאחר דין ודברים עמוק ורחב, אמר הגר"ד קוק שאין שום צד היתר בזה, וכפי שכבר הורו לאסור מרן הגר"ע יוסף בס' חזו"ע (שבת ח"ג עמ' רנג) והגרש"ז אוירבך בשו"ת מנחת שלמה (או"ח סי' ז וסי' ח), ואין שום חיוב לכונן להכניס את עצמו לכל זה, אם בשביל ה"הצלה" שלו הוא מכניס את עצמו לסכנת איסור סקילה החמורה.
וראה גם להגר"ש וואזנר בשבט הלוי ח"ו (סי' כו) שלאחר שהראה פנים להיתר, הסתייג וכתב שזה דוקא באופן מקרי ופעם אחת לזמן רחוק שמזדמן איזה פקו"נ, אבל חברי הצלה שזה דבר הנשנה אצלם מידי שבת בשבתו בכל שבתות השנה, לא יעשו מלאכת החזרה אלא ע"י גוי. וע"ע בשו"ת אגרות משה חאו"ח (ח"ד סי' פ). ואכמ"ל.
אנשי ההצלה ראויים להערכה מרובה על כל פעלם, אך צריך לחזק את בדק הבית ביראת שמים, ובצניעות, ולעשות הכל ע"פ הוראת חכמים מובהקים, ולא לצטט היתרים ולנוע באיסורי סקילה כאילו מדובר ב"חסידות" ו"הידור" בלבד, וגם אם מצאו פוסק שמתיר, הלא כמה גדולי עולם זועקים שיש כאן איסור סקילה, ולב מי לא ירעד מדבר כזה.