
מתיחות חריגה וחמורה התלקחה בימים האחרונים בין רוסיה לאזרבייג'ן, על רקע סדרת אירועים שהגיעה לשיא עם מתקפה תקשורתית חסרת תקדים של אזרבייג'ן נגד נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין. המשבר, שמלווה בפשיטות משטרתיות, מעצרים, הרוגים וזימוני שגרירים, מעיד על הידרדרות משמעותית ביחסים בין המדינות.
ההסלמה החלה בשבוע שעבר, כאשר משטרת רוסיה פשטה על יעדים של חשודים ממוצא אזרי בעיר יקטרינבורג, במסגרת חקירה של פשעים ישנים. שישה בני אדם נעצרו, כולם אזרחים רוסים, אך שניים מהם מתו במהלך המעצר – אחד מדום לב והשני מסיבה שטרם פורסמה רשמית. אזרבייג'ן הגיבה בחריפות והאשימה את רוסיה ב"רצח על רקע אתני" ובשימוש באלימות בלתי מידתית. ממשלת אזרבייג'ן, בראשות הנשיא אילהאם אלייב, זימנה את נציג השגרירות הרוסית בבאקו למחאה רשמית וביטלה שורת פגישות דיפלומטיות ואירועי תרבות רוסיים במדינה.
השיא הגיע כאשר הטלוויזיה הרשמית של אזרבייג'ן שידרה מתקפה אישית חריפה נגד פוטין. השדר תקף את רוסיה על יחסה לעמים הלא-רוסיים, כינה את המדיניות הרוסית "גזענית" והשווה את פוטין לסטלין, תוך שהוא מזכיר את הסבל שנגרם לאזרים במשך עשורים, בין היתר סביב סוגיית נגורנו-קרבאך. "האם הקרמלין מבין שזו כבר לא 1937, אלא 2025?" שאל השדר, תוך שהוא מדגיש את כוחה הגובר של אזרבייג'ן כמעצמה אזורית.
עוד באתר:
המתיחות מגיעה על רקע עליית כוחה של אזרבייג'ן, שהפכה בשנים האחרונות למדינה עשירה וחזקה, בזכות משאבי נפט וגז, יכולות צבאיות משופרות והשתלטותה מחדש על נגורנו-קרבאך ב-2024. במקביל, רוסיה, השקועה במלחמה באוקראינה, נתפסת כחלשה יותר מבחינה צבאית וכלכלית, מה שמאפשר לאזרבייג'ן לנקוט עמדה תקיפה. בנוסף, אזרבייג'ן מחזקת את קשריה עם ישראל ומתווכת בסוגיות אזוריות, כמו המתיחות בין ישראל לטורקיה על רקע המצב בסוריה.