
בצעד חסר תקדים, חמישה שייח'ים מחברון, העיר הגדולה ביותר ביהודה ושומרון, חתמו על מכתב המביע תמיכה בהכרה בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי וקורא להקמת אמירות עצמאית בחברון שתצטרף ל"הסכמי אברהם". המכתב, שהופנה לשר הכלכלה ניר ברקת, מציע חזון חדש לשיתוף פעולה עם ישראל, תוך נטישת הסכמי אוסלו והתנערות מהרשות הפלסטינית, אותה הם מאשימים בשחיתות ובניהול כושל שגרם ל"נזק, מוות ואסון כלכלי", כך על פי הדיווח ב'וול סטריט ז'ורנל'.
בראש היוזמה עומד השייח' ודיע אל-ג'עברי, הידוע כ"אבו סנד", ממנהיגי החמולה המשפיעה ביותר בחברון. בראיונות שנערכו עמו ועם ארבעה שייח'ים נוספים, הם הביעו תסכול עמוק מהרשות הפלסטינית, שלטענתם "גונבת מהעם" ואינה מייצגת את האינטרסים של התושבים. "הרשות לא מגנה עלינו, היא לא מסוגלת אפילו להגן על עצמה", אמר השייח' ג'עברי, שהצהיר כי הוא מתכוון "לנתק את הרשות מחברון". השייח'ים מציעים להחזיר את השליטה לחמולות המסורתיות.
המכתב מציע הקמת אזור כלכלי משותף על שטח של למעלה מ-1,000 דונם בסמוך לגדר הביטחון, שצפוי לספק תעסוקה לעשרות אלפי תושבים. כחלק מההצעה, השייח'ים מבקשים לאפשר כניסת 1,000 עובדים מחברון לישראל בתקופת ניסיון, עם אפשרות להגדיל את המספר ל-50,000. הם מתחייבים ל"אפס סובלנות" כלפי טרור, בניגוד למדיניות הרשות, שלטענתם משלמת קצבאות למחבלים.
עוד באתר:
היוזמה, שזוכה לתמיכתו של השר ניר ברקת, נשענת על רעיון ה"אמירויות" שהגה ד"ר מרדכי קידר מאוניברסיטת בר-אילן, הקורא להעניק שלטון מקומי לחמולות בערים פלסטיניות מרכזיות בגדה. לדברי קידר, הזהות הלאומית הפלסטינית שניסו לקדם ארגונים כמו אש"ף וחמאס נכשלה, והחמולות נותרו הכוח החברתי הדומיננטי. "חברון היא המקרה הראשון שיבחן את הרעיון הזה", הוא אמר, והוסיף כי הצלחת המודל בחברון עשויה להוביל לשינוי במערכת היחסים בין ישראל לפלסטינים גם בערים אחרות כמו בית לחם.
השייח'ים טוענים כי יש להם תמיכה רחבה בקרב תושבי חברון, המונים כ-700,000 איש, כאשר שמונה שייח'ים מרכזיים המייצגים 204,000 תושבים ו-13 שייח'ים נוספים המייצגים 350,000 תושבים נוספים הצטרפו ליוזמה. "העם איתנו, אף אחד לא מכבד את הרשות", אמר אחד השייח'ים. עם זאת, היוזמה נתקלת בספקנות ובחששות מצד חלק ממערכת הביטחון הישראלית. גורמים בשב"כ ובצה"ל הביעו דאגה מפני תרחיש של אלימות או אנרכיה אם החמולות ינסו להשתלט על חברון בכוח.
השייח'ים מביעים תקווה שתמיכה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, תסייע לקדם את התוכנית. הם רואים בחברון פוטנציאל להפוך ל"דובאי של הגדה", תוך שיתוף פעולה כלכלי עם ישראל והמתיישבים באזור.