
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הכריז הלילה כי יטיל תעריף נוסף של 10% על כל מדינה שתתמוך במה שכינה "המדיניות האנטי-אמריקנית" של קבוצת מדינות BRICS. ההצהרה, שפורסמה ברשת החברתית Truth Social, הגיעה בתגובה להודעה משותפת של מנהיגי מדינות BRICS בפסגתם השנתית בריו דה ז'ניירו, שם הזהירו כי המכסים האמריקניים מאיימים על יציבות הסחר העולמי. "כל מדינה שתבחר ליישר קו עם המדיניות הנוגדת את אמריקה של BRICS, תחויב בתעריף נוסף של 10%. לא יהיו חריגים למדיניות הזו", כתב טראמפ.
פסגת BRICS, שנפתחה במוזיאון לאמנות מודרנית בריו, מתקיימת על רקע מתיחות גוברת ביחסי הסחר הבינלאומיים. הקבוצה, שהוקמה ב-2009 וכוללת את ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה, התרחבה לאחרונה עם הצטרפות איראן, איחוד האמירויות, מצרים, אתיופיה ואינדונזיה. כשלושים מדינות נוספות הביעו עניין בהצטרפות, מה שמעורר חששות בוושינגטון מהתחזקות השפעת הגוש.
בנאום הפתיחה, נשיא ברזיל, לואיס אינאסיו לולה דה סילבה, הציג את BRICS כ"יורשת תנועת המדינות הבלתי-מזדהות", והדגיש את תפקידה כאיזון במערכת עולמית סוערת. בין המשתתפים היו ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, נשיא דרום אפריקה סיריל רמפוזה, נשיא אינדונזיה פראבובו סוביאנטו וראש ממשלת מצרים מוסטפא מדבולי. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, נשא דברים מרחוק בשל צו מעצר בינלאומי שהוצא נגדו בגין המלחמה באוקראינה, ונשיא סין, שי ג'ינפינג, שלח את ראש ממשלתו לי צ'יאנג.
עוד באתר:
בהצהרה המשותפת, גינו מנהיגי BRICS את "ההסלמה במכסים ובסנקציות חד-צדדיות" כפוגעים בכלכלה העולמית ומעמיקים פערים בין מדינות. הם מתחו ביקורת על תקיפות אמריקניות-ישראליות על מתקנים באיראן ועל פעולות בעזה, תוך תמיכה בהצטרפות איראן ואתיופיה לארגון הסחר העולמי וביוזמה חדשה של בנק הפיתוח של BRICS להוזלת עלויות מימון.
טראמפ, בתגובה, חידד את עמדתו והכריז כי ממשלו יסיים עשרות הסכמי סחר לפני המועד האחרון ב-9 ביולי, תאריך שבו ייכנסו לתוקף "מכסים תגובתיים משמעותיים". אינדונזיה שלחה את שר הכלכלה איירלאנגה הארטארטו לוושינגטון לנהל שיחות על המשבר, בעוד הודו וסין נמנעו מתגובה מיידית.
איום המכסים החדש עורר תגובות מעורבות. שער הרופי ההודי והראנד הדרום אפריקאי ירדו בכ-1% ו-0.5% בהתאמה מול הדולר, מה שמשקף את החששות בשווקים. סין, בתגובה דרך דוברת משרד החוץ, גינתה את השימוש במכסים ככלי פוליטי, והדגישה כי "מלחמות סחר אינן מועילות לאף צד". ככל שהמועד האחרון מתקרב, מתגברת אי הוודאות סביב השפעת מדיניות טראמפ על הכלכלה העולמית.