
נשיא לבנון, ג'וזף עאון, העביר היום (שני) לשליח האמריקני תומאס ברק את התגובה הלבנונית למסמך האמריקני, העוסק בין היתר בפירוק נשקו של ארגון הטרור חיזבאללה. על פי דיווחים, התגובה כוללת התחייבות ליישום החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם ולפירוק תשתיות חיזבאללה מדרום לנהר הליטאני, אך לא מציגה תוכנית קונקרטית לפירוק הנשק של הארגון, מה שמעורר חשד כי לבנון וחיזבאללה מנסות "לקנות זמן" ולחמוק מהדרישה האמריקנית.
השליח האמריקני, תומאס ברק, הביע שביעות רצון ממסמך התגובה הלבנונית במסיבת עיתונאים לאחר הפגישה עם עאון. "קיבלתי את התגובה לפני 45 דקות – זו תגובה שניתנה לאחר מחשבה. אנחנו מגבשים תוכנית להמשך הדרך, ואני חש תקווה גדולה", אמר ברק, והוסיף כי הנשיא טראמפ תומך בלבנון ורוצה לסייע להשגת שלום ושגשוג. "האזור מתקדם, וישראל רוצה שלום עם לבנון, לא מלחמה או כיבוש", הדגיש. עם זאת, הוא ציין כי פירוק חיזבאללה מנשקו הוא אתגר פנימי של לבנון: "האם אתם באמת סבורים שמדינה זרה תפרק מפלגה פוליטית במדינה ריבונית? זו הבעיה שלכם, ואתם צריכים לפתור אותה".

על פי דיווח בעיתון הלבנוני "אל-מודון", התגובה הלבנונית כוללת מספר סעיפים מרכזיים:
– מחויבות להחלטה 1701 ולהסכם הפסקת האש מנובמבר 2024.
– תמיכה בצבא הלבנוני וביוניפי"ל, תוך קריאה לקהילה הבינלאומית להגביר את הסיוע הלוגיסטי והכלכלי לצבא, כדי לאפשר פריסה מוגברת מדרום לליטאני.
– פירוק תשתיות חיזבאללה מדרום לליטאני, כחלק מחיזוק הריבונות הלבנונית והפיכת האזור לנקי מנוכחות חמושה מחוץ למסגרת המדינה.
– דרישה לנסיגה ישראלית מחמש נקודות שנויות במחלוקת, כולל הר דב וגבעות כפר שובא, וכן שחרור אסירים לבנוניים המוחזקים בישראל.
– יישום הסכם טאיף והחלטה 1701, תוך הפעלת "ועדת המנגנון" להפסקת הפרות.
– קריאה לארה"ב ללחוץ על ישראל להפסיק תקיפות בלבנון.
– חזרת פליטים סורים תחת חסות ערבית ושמירה על הגבולות עם סוריה.
– רפורמות כלכליות לשיקום האמון בכלכלה הלבנונית וחיזוק היחסים עם המערכת הכלכלית העולמית.
– פירוק נשקם של ארגוני טרור פלסטיניים בתוך ומחוץ למחנות הפליטים בלבנון, בהתאם להסכם טאיף והחלטה 1701.
עוד באתר:
למרות ההתחייבויות, התגובה הלבנונית נתפסת כחסרה מחויבות ממשית לפירוק נשק חיזבאללה, נושא שנתקל בהתנגדות עזה מצד ארגון הטרור. ברק צפוי לעדכן את הממשל האמריקני ואת ישראל בתגובה, כאשר הצעדים הבאים יקבעו אם לבנון תצליח לעמוד בלחץ הבינלאומי או תמשיך להתחמק מהדרישה המרכזית.