
בתוכניתו של עו"ד יוסי ויצמן "שטח משפטי", נחשפה תמונת מצב מדאיגה במיוחד: כ־3.6 מיליארד שקלים נמצאים בפיגור בתשלומי משכנתא. עשרות אלפי משפחות בישראל מתקשות לעמוד בהחזרים, והבנקים ממשיכים לחייב בריבית וקנסות – ללא התחשבות מספקת במצב.
לשיחה הוזמן עו"ד גלעד נרקיס, מומחה בתביעות מול בנקים, שפרס תמונת מצב מטרידה, אך גם הציע פתרונות מעשיים.
הסכום הגבוה – לא מקרי: משבר כלכלי גובר
עוד באתר:
"אנחנו נמצאים באירוע שמחייב בדיקה מערכתית ואישית", פתח נרקיס. "עברנו את הקורונה, עליות הריבית, ועכשיו – את מבצע 'חרבות ברזל'. הציבור עוד לא התאושש – וכבר משבר נוסף".
לדבריו, הנתונים מגלים פגיעה חמורה דווקא במעמד הביניים: "העלייה בפיגור בתשלומים היא דווקא במשכנתאות בינוניות־גבוהות – של 2 עד 4 מיליון שקל. כלומר, לא רק המעמד החלש נפגע, אלא גם אלו שנחשבו ליציבים כלכלית".
פיגור בתשלום משכנתא – לא כמו כל חוב
לדברי נרקיס, אי תשלום משכנתא הוא סימפטום עמוק יותר: "משכנתא היא התשלום האחרון שרוב האנשים יוותרו עליו. זה הנכס המשמעותי ביותר לרובנו. אם אנשים לא עומדים בתשלומים – זו קריאת השכמה למערכת הבנקאית, וקריאה לטיפול מיידי".
הבנקים לא ממהרים להקל – אבל יש דרך
בהשוואה לימי הקורונה, אז ניתנו הקלות נרחבות בהחזרי משכנתאות, המצב כיום שונה. נרקיס: "למעט מפונים ותושבי הצפון, איני מכיר הנחיה כללית של בנק ישראל לדחיית תשלומים. אבל גם אם אין הנחיה – זו לא סיבה לוותר. חובה לפנות לבנק, לבקש פגישה עם מנהל הסניף, ולדרוש פתרון".
הוא מדגיש: "הטעות הגדולה ביותר היא להתעלם. הפנייה לבנק, ההסבר האישי, והנחישות – פותחים לרוב את הדלת לפתרונות."
נוהל 450 – כלי שאסור לוותר עליו
נרקיס מזכיר את נוהל 450, המחייב את הבנק לשבת ולבחון עם הלקוח אפשרויות לפתרון לפני פנייה לערכאות משפטיות: "גם לקוח בבעיה, הוא עדיין לקוח. אין דבר כזה שמנתקים מגע. יש מחלקות ייעודיות למצוא פתרונות מול הלקוחות, כדי לא להגיע להליכי הוצאה לפועל".
המלצה זהב: אל תעברו את ששת החודשים בפיגור
נרקיס מזהיר: "לא להגיע לשישה חודשי פיגור – זה גבול מסוכן. משם, הבנקים יכולים להתחיל הליכים משפטיים. חייבים להישאר בתוך מתווה כלשהו: הסדר, פריסה, אפילו זמנית".
ומה לגבי הריביות? זה דיון בפני עצמו
לסיום, נרקיס מציע לדחות לדיון נוסף את שאלת הריביות הגבוהות שמשולמות בעת דחיית תשלומים, אך מבהיר: "הריבית יכולה להפוך את הפתרון לבעיה חדשה – וזו סוגיה שדורשת דיון נפרד".
3.6 מיליארד ש"ח בפיגור משכנתאות הם לא רק מספר – אלא עדות למשבר אמיתי של מעמד הביניים. עו"ד נרקיס מדגיש: "יש פתרונות. אל תתעלמו. תפנו, תתעקשו, תדרשו – והכי חשוב, אל תוותרו על הבית שלכם".
האזינו לראיון המלא עם עורך הדין גלעד נרקיס ב'שטח משפטי' ב'קול חי':