
עורך הדין אורי קינן התארח בתוכנית "שטח משפטי" בהגשת עו"ד יוסי ויצמן ב'קול חי', ודיבר בישירות על הסיכוי של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ונציב השב"ס יונתן אוריך למנוע כתבי אישום נגדם בעקבות שימוע.
עורך הדין קינן פתח בהסבר כללי על ההליך: "עד לפני כ-12 שנה, שימוע לפני כתב אישום היה מנת חלקם של המיוחסים בלבד – פוליטיקאים ואנשי ציבור. אבל מאז תיקון לחוק סדר הדין הפלילי, כל חשוד בעבירת פשע זכאי לשימוע. הפרקליטות מחויבת להציג בפניו את תמצית הראיות ולאפשר לו להשיב."
לדבריו, יש משמעות להליך – אך ברוב המקרים, סיכויי ההצלחה קלושים: "הסטטיסטיקה ברורה – מדובר בפרומילים בודדים של הצלחה. במקרים נדירים, מצליחים למנוע כתב אישום, אבל לרוב ההליך אינו משנה את ההחלטה שכבר התקבלה."
עוד באתר:
על הסיכוי שהשימוע של היועצת המשפטית ישפיע, קינן לא השאיר מקום לספק: "אין מצב. אנחנו נמצאים פה בניקוי שולחן. הכל היה מהרגע להרגע – ממש דקה לפני השימוע שלה. זה לא הליך פתוח, אלא טכני בלבד. אין סיכוי שזה יעצור את כתב האישום."
ויצמן ניסה לדלות ממנו אומדן מדויק יותר: "מ-1 עד 10, מה הסיכוי שהשימוע ישפיע?", וקינן השיב בהומור חמור: "למה הלכת ל-1? אני התכוונתי ל-0.1. אבל אם נשארת ב-1, אני איתך על 1."
עם זאת, קינן לא פסל את חשיבות ההליך בכללותו: "ברוב המקרים מדובר בהליך חשוב ואמיתי. גם אם ההצלחה סטטיסטית נמוכה, אני ממליץ לנסות. שימוע הוא לא רק טקס – הוא יכול להשפיע, אלא אם אתה יועץ ראש הממשלה או נציב שב"ס."
על הדרך שבה על הנחקרים להתייחס להליך אמר: "מי שבא לשימוע צריך לקוות שנפשם של הפרקליטים תהיה חפצה לשמוע. לא לבוא מקובעים עם החלטה מראש, אלא באמת פתוחים להקשבה."
לסיום, קינן סיכם את עמדתו בנוגע לסיכויי הצלחה בתיקים המדוברים: "אני לא מהמר, אבל במקרה הזה – זה מהפה ולחוץ. הסיכוי לשנות את ההחלטה שואף לאפס."
האזינו לראיון המלא מתוך 'שטח משפטי' ב'קול חי':