
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה היום (ראשון) דיון מיוחד בנושא הפיצוי לנהגי התחבורה הציבורית שנפגעו כלכלית במהלך מבצע "עם כלביא". בדיון נשמעו עדויות קשות מצד נהגים ונציגי איגודים, שטענו כי בזמן שהמשק קיבל הנחיות ביטחוניות שונות – הם המשיכו לעבוד בתנאים מסוכנים, אך נותרו ללא פיצוי הולם.
יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן, פתח את הדיון באמירה ברורה: "הנהגים נפגעו ואין עדיין מתווה לפיצוי שלהם". הוא קרא לנהגים להשהות את השביתה המתוכננת לפחות עד השבוע הבא, והפציר במשרד האוצר לנצל את הזמן כדי למצוא פתרון מוסכם: "אפשר לפתור את זה תוך זמן קצר".
אולם בשטח – האמון כבר נשחק. נהגים ונציגיהם הביעו תסכול וזעם. שלומי פדידה, מזכיר ועד אגד ירושלים, סיפר: "אנשים לקחו חופש או שנרשמה להם היעדרות והשכר שלהם נפגע. מדובר באנשים שעמדו בחזית בזמן חירום". גם יו"ר ועד אלקטה אפיקים, יוני קריספין, תהה: "נקראנו להוציא אנשים מנמל אשדוד או מנתב"ג תחת טילים. מי שעבד אפילו שלושה-ארבעה ימים – לא זכאי לחל"ת, ומי שלא עבד כלל – קיבל 70% מהשכר. איפה ההיגיון במדינה הזאת?"
עוד באתר:
שלום לוי, נהג בחברת דן באר שבע, שיתף כי נפגע מהדף טיל בזמן נהיגה, ובכל זאת שכרו נפגע. "עבדתי בזמן המלחמה, והפסדתי כסף", אמר בכאב. לדבריו, "מדובר בזלזול מוחלט בעובדים שהמשיכו להפעיל את המדינה ברגעי חירום".
משנה למנכ"ל ההסתדרות הלאומית, ששי שדה, הגדיר את המצב "פארסה", ואמר כי הנהגים "קיבלו כל יום הנחייה אחרת, וביצעו את כל המשימות למען המדינה. ואחרי הכל – הם העובדים החיוניים היחידים במשק שלא זכאים לשכר מלא".
יו"ר ארגון נהגי התחבורה הציבורית בהסתדרות הלאומית, ישראל גנון, הביע תסכול עמוק: "זה ביזיון שהשכר נפגע. הוועדים הוציאו את העובדים לעבודה ונתנו להם מילה שלא ייפגעו – וזו התוצאה?".
ראש ענף התחבורה בארגון "כוח לעובדים", תמר אוחנה, ציינה כי משרד התחבורה סירב להגיע למשא ומתן, והבהירה: "הדרישה ברורה – שכר מלא על כל התקופה. הוכרז סכסוך עבודה, ואם זה לא ייפתר עכשיו – במבצע הבא העובדים פשוט לא יבואו".
מנכ"ל פורום חברות התחבורה הציבורית, אמיר שניידר, אמר כי הנהגים והחברות נדרשו להיות בכוננות מתמדת. "הם לא ידעו מה יקרה מחר, אבל היו שם. בזמן הזה החברות נשאו גם בהוצאות הקבועות – וגם הן צריכות פתרון".
מנכ"ל דן בדרום, מיכאל קופילובסקי, חיזק את הדברים: "החברות שילמו על ההפעלה גם בתקופת הלחימה, ונשאו בהוצאות – אבל המדינה לא העניקה מענה הולם".
במהלך הדיון התעורר עימות בין נציג משרד האוצר, רפרנט התחבורה באגף התקציבים אלחנן בן דהן, שטען כי "הוגש למפעילים מתווה בדומה לזה שפעל במבצע חרבות ברזל", לבין אנשי התחבורה. שניידר השיב: "המתווה הזה לא רלוונטי למלחמה מול איראן – המאפיינים של המצב הביטחוני שונים לחלוטין".
ח"כ נעמה לזימי טענה כי "הנהגים צריכים להיחשב כעובדי שירות ציבורי לכל דבר", והזהירה מפני שביתה שעלולה לפגוע באוכלוסיות החלשות ביותר: "הכסף תוקצב. הסחבת גורמת למשבר אמון. הסיטואציה מופרכת. על מי אתם עושים קופה? שביתה תעלה יותר – למה להכניס את המשק למצב הזה?"
בסיומו של הדיון, קרא היו"ר ביטן למשרדי הממשלה ולנציגי התחבורה להגיע להסכמות עד השבוע הבא. הוא הודיע כי יכנס את הוועדה שוב אם לא יימצא פתרון, וביקש מהנהגים לדחות את השביתה. אך הנהגים מצדם הגיבו בקריאות נרגזות: "בושה וחרפה. במגזר הציבורי זה נסגר תוך שבוע. כבר אין לנו אמון".
הקרע בין המדינה לבין נהגי התחבורה הציבורית מעמיק, והאיום בשביתה – קרוב מתמיד.