
מחקר חדש המתפרסם בכתב העת המדעי Diabetologia לשנת 2026, בשיתוף היחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז הרפואי וולפסון הישראלי והפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית, מציג פריצת דרך בתחום הטיפול בסוכרת סוג 2. המחקר בחן האם שילוב מוצרי חלב בארוחת בוקר עשירה בחלבון, במסגרת תזונת Rich Breakfast Diet, משפיע על איזון הסוכר ועל פעילות גני השעון הביולוגי בקרב מטופלים הסובלים מהמחלה.
המחקר בוצע בשיטת Randomized Crossover Trial וכלל תשעה עשר מטופלים עם סוכרת סוג 2. המשתתפים עברו בין שתי תכניות תזונה, כאשר באחת מהן שולבו מוצרי חלב בארוחת הבוקר. התזונה המבוססת על מוצרי חלב קיבלה את השם YesMilk ונבחנה מול תזונה עשירה בחלבון שאינה כוללת מוצרי חלב. החוקרים ביקשו לבדוק את השפעתן של שתי הגישות על מדדים גליקמיים ועל גנים השולטים בשעון הביולוגי.
הממצאים הצביעו על שיפור משמעותי במגוון מדדים בקרב המשתתפים שצרכו את תזונת YesMilk. נמצאה ירידה בגלוקוז בצום, במשך שעות היום ולאחר הארוחות. בנוסף נרשמה עלייה בזמן בטווח במסגרת ניטור גלוקוז רציף ושיפור בתחושת השובע לצד דיכוי תיאבון. במקביל תועדה השפעה מובהקת על גני השעון הביולוגי BMAL1, REV-ERBα, CRY1 ו PER1, המעידה על סנכרון טוב יותר בין זמני הארוחות לבין תהליכים מטבוליים מרכזיים.
עוד באתר:
המסקנה העולה מן המחקר מצביעה על כך שתזונה עשירה במוצרי חלב בשעות הבוקר יעילה יותר משליטה תזונתית שאינה כוללת מוצרי חלב ומשפרת באופן ברור מדדים מטבוליים בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 2. המחקר הוא תוצאה של שיתוף פעולה בין ד"ר דניאלה יעקובוביץ', ד"ר אורית טווייטו, פרופ' חוליו ויינשטיין וצוות היחידה לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז הרפואי וולפסון יחד עם פרופ' אורן פרוי וצוות המחקר של האוניברסיטה העברית.
























