ריסוס-צילום-פיקאכיב

תודות להתפתחות הטכנולוגית והמדעית בדורות האחרונים הצליחו החקלאים לפתח ולהשתמש בשיטות גידול ירקות ופירות באופן שמסיר חשש מפני מזיקים שונים.

אלא שלצד המעלות של הריסוסים הללו, הם טומנים בחובם סכנות שונות. הסכנה המרכזית: שאריות ריסוס שנותרות על הפרי לאחר קטיפתו, ועלולות לגרום לסיבוכים רבים אם חלילה אוכלים את הפרי בלי לנקות אותו כראוי.

ארגון 'אמת ליעקב' שמקדם העלאת מודעות לסכנות ונזקי הגוף השונים, מפרסם הנחיות וכללים חיוניים על מנת להימנע מהסכנה הזו. "יש להיזהר ולהשתדל להסיר את שאריות הריסוס וחומרי ההדברה (רעלים) מעל הפירות הירקות ועלי ירק למיניהם, אשר מיועדים במקור להשמדת מזיקים אך עלולים להיוותר הם או שרידיהם ומזיקים מאוד גם לאוכלם. הרופאים מתריעים מפני סכנות ברורות שהוכחו, של מחלות שונות ביניהם המחלה הקשה ל"ע וכן לנשים מעוברות ולעובריהם ה"י", אומרים בארגון ומוסיפים: "על כן יש להקפיד על ההנחיות הללו להסרת שאריות החומרים המסוכנים ובכך לצמצם את הסכנה ונימנע מכל מכשול, נזק וצער".

כללים והנחיות לאכילה בטוחה של פירות וירקות

עלים, פירות וירקות ללא קליפה:

שטיפה במים בלבד אינה מספיקה דיה להיפטר משאריות הריסוס, הלכלוך והחרקים, לכן חשוב להכין תמהיל של "מי חיטוי" בהכנה ביתית, ולחטא באמצעותו בקלות את הפירות הירקות ועלי הירק.

את "מי חיטוי" ניתן להכין כדלהלן:
1. מים עם חומץ או עם מיץ לימון או שניהם יחדיו, המדולל ביחס של 3 כוסות מים לכל כוס חומץ או מיץ לימון.
2. מים עם מעט סבון המיועד לניקיון כלי אוכל בלבד.
3. מים עם כף אבקת סודה לשתייה, ביחס של כף לקערה.
4. ניתן גם לשלב חומץ או מיץ לימון עם סודה לשתייה.

תהליך החיטוי כדלהלן:
1. יש להפריד את העלים (במיוחד בחסה) ולנקות מחול ואדמה בטרם ההשריה.
2. ממלאים קערה ב"מי חיטוי" שהכנו, עד לגובה חצי קערה.
3. יש להניח את הפרי או הירק על גבי מסננת.
4. משרים את המסננת עם הפרי והירק בתוך הקערה, נוודא שכלל תכולת הפרי והירק מוצפים במי חיטוי.
5. יש להשרות כך במשך 5 דקות.
6. מערבבים ומקרצפים מפעם לפעם את הירק בתוך מי החיטוי.
7. מוציאים את המסננת עם הפירות או הירק ושוטפים תחת זרם מים תוך שפשוף יסודי בכדי שזרימת המים אכן תגיע לכל צדדי העלים.

פירות וירקות בעלי קליפה.
מכינים קערה עם מי חיטוי, כאמור. משהים במשך כשתי דקות ושוטפים במים. בפירות הדר מומלץ לעבור גם עם מברשת ייעודית, בכך נסלק גם את כנימות העלה.
מומלץ לאחר החיטוי לייבש את התכולה.

לשטוף סמוך לאכילה.
השטיפה מומלצת תמיד בסמוך לאכילה, שטיפה מוקדמת מדי ואחסונם במקרר בטרם האכילה עלולה להאיץ את תהליך צבירת הבקטריות (עובש), אלא אם כן מייבשים היטב את השטופים בטרם אחסונם.

בסיום תהליך החיטוי האמור, אפשר לאכול בבטחה את הפירות והירקות, ולתת גם לילדים, ובכך נצמצם את הסיכון ולא נחדיר לגופנו רעלים שלא אמורים לבוא לקרבנו.

לבריאות.











עוד כתבות שיעניינו אותך

צפו

המגיש נפגע מתגובות קוראי 'אמס'? "צביטה בלב"

פנחס בן זיו
מה ההבדל

תוך שעות: בחור ישיבה "עריק" נעצר ושוחרר ברקע ההפגנות

אבי יעקב
כבתה השלהבת

מה הוביל לפירוק התזמורת המצליחה? יש פתרון לתעלומה

יוסי חיים
צפו

"173 קמ"ש? אין מצב בחיים שנסעתי במהירות כזאת"

אבי יעקב
תיעוד תת קרקעי

דרמה בקניון: הרכב חשמלי עלה באש בחניון

אבי יעקב
כיבוש הרצועה?

ינון מגל מעדכן: "היומיים שלושה הקרובים דרמטיים מאוד"

פנחס בן זיו
כנס ראשי הפרלמנטרים

יו"ר הכנסת שלף סרטון שמוכיח: "מוות לאמריקה ולישראל"

שלום שטיין
אחד על אחד

אלחנן משמרתי חושף: כך הפכתי שיר רוסי לפיוט

יוסי חיים
צפו

"גנב, גנב": השר זינק ועצר את החשוד

אבי יעקב
צפו

החסיד לליטאי: "אתה משגע אותי עם המשקפיים"

הרב אריה אטינגר
מסר מהלשכה

נתניהו למשפחות החטופים: "חמאס המכשול העיקרי"

יוני שניידר
יד קלה על ההדק

עדויות: "המשיך לירות גם אחרי שזיהה את הפצוע כיהודי"

אבי יעקב
צפו בהדגמה

תהליך קבוצתי שלא נראה כמותו בציבור החרדי

הרב אריה אטינגר
הקטל בדרכים

רכב נכנס במשאית בכביש 6; הנהג נהרג במקום

אבי יעקב
גלריית ענק

כינוס היסטורי: "רוצים להשמיד אותנו; למסור את הנפש"

נתי קאליש
בית נאמן?

"זהו, זה נגמר, היום מתגרשים" | צפו

הרב אריה אטינגר
צפו בדברים

נתניהו בכלא: "קיבלנו פה הרבה מודיעין לחילוץ חטופים"

פנחס בן זיו
660 ימי לחימה

נחשפה מנהרה של חמאס באורך קילומטר ובה נשק ומטענים

קובי פינקלר
רוח סערה עושה דברו

רעידת אדמה בלב ים: גל צונאמי מתקרב לחופי ארה"ב ויפן

אבי יעקב
דברים נחרצים

הגר"ד לנדו לאברך שקיבל צו גיוס: "לא ללכת בשום אופן"

אלי יעקובוביץ