
כלי שבישלו בו דגים, האם אפשר לבשל בו בשר? ומה דין תנור, האם אפשר לבשל בו ביחד דגים ובשר?
תשובת הגאון הרב חיים איידלס:
עוד באתר:
"האיסור לאכול בשר ודגים ביחד, מובא בגמרא במסכת פסחים ע"ו, אומרת שם הגמרא שזה קשה לריח ולדבר אחר. מה הכוונה לריח? אחד נותן בתוך השני ריח, וזה מזיק למאכל. וב'דבר אחר' הכוונה היא לצרעת. רש"י מסביר שם שהכוונה היא לפצעים.
כך אכן פוסק מרן, באורח חיים סימן קע"ג שחמירא סכנתא מאיסורא. מרן המשנה ברורה מביא מהמגן אברהם שאולי היום אין סכנה. אולם השבות יעקב כותב שגם אם יש ספק שאולי היום אין סכנה, בספק סכנה לעולם אין לסמוך על דעת המקילים כי חמירא סכנתא מאיסורא.
כל הדברים הללו אמורים בבישול משותף. אבל לבשל דגים בתוך כלי בשרי, בזה אין מניעה אפילו בכלי בין יומו. דהיינו, כלי שבישלו בו ב-24 שעות האחרונות בשר, עדיין אפשר לבשל בו ולטגן בו דגים. כך כותב החתם סופר ביורה דעה, בסוף סימן ק"א, שמותר לכתחילה לבשל דגים בתוך כלי בשרי. הט"ז ביורה דעה צ"ה והפרי מגדים ביורה דעה ק"ח כתבו שאפילו אם יש איזשהו שומן בכלי, ואין פי שישים לבטל, גם אז הדבר מותר.
אמנם צריך להעיר, שיש דין נ"ט בר נ"ט, כלומר נותן טעם בן נותן טעם, אך להלכה נפסק שלא אומרים דין זה בדבר חריף. ולכן לכאורה, אם משתמשים בדבר חריף בדגים, אם יש טעם של בשר, לכאורה זה כן נבלע. אבל בפועל הציבור מקל גם בזה.
עד כאן דיברנו על בישול. בתנור, נכון שלכתחילה מרן פסק לא להכניס לאותו תנור דגים ובשר יחד, ובדיעבד מקילים. אבל להכניס לתנור בשר ודגים בזה אחר זה זה מותר, אפילו שהתנור לכאורה עדיין כולו מלא בזיעה של הבשר, עדיין מותר להכניס מיד אחר כך את הדגים וכן להפך, כי כל האיסור זה רק בבליעה – שבה חוששים מהסכנה, ולא בטעם
למרות זאת ולצד כל מה שאמרנו, רבים בפועל נוהגים לייחד כלי מיוחד לדגים, ותבוא עליהם ברכה, אם כי זה לא מעיקר הדין".
מתוך התוכנית 'דרך חיים' בקול חי, התוכנית משודרת מדי יום חמישי בשעה 21:00.
האזינו לתשובה המלאה: