
ירידות חדות בשווקים: וול סטריט פותחת את שבוע המסחר במגמה שלילית. S&P יורד ב-4%, דאו ג'ונס ב-2.7%. נאסד"ק צולל ב-5.5%.
עוד לפני פתיחת המסחר מדד הניקיי היפני הוביל את הירידות עם תחתית ירידה חדה של 14%, זה היה יום המסחר הגרוע ביותר של הניקיי מאז 'יום שני השחור' ב-20 באוקטובר 1987 שבו צנח המדד ב-14.9%.
עוד באתר:
טרום המסחר החוזים בניו יורק הגיעו למינוס של עד 6% בנאסד"ק, ירידות כאלו במסחר בחוזים עתידיים לפני פתיחת המסחר בפועל – הן חריגות.
מדד ה-VIX המודד את הפחד בשווקים עלה בכ-60% תנועה חדה מאוד.
שוק הקריפטו והבלוקצ׳יין סובל אף הוא מירידות חדות, הביטקוין יורד בכ-20% ונוגע בשער של 49,000$ כאשר אך לאחרונה קבע שיא מחיר של כ-73,000$.
הערך הכולל של שוק מטבעות הקריפטו ירד במעל -500 מיליארד דולר, ובעקבות כך – מאות מיליוני דולרים של עסקאות ממונפות יצאו בהפסד של כל הפוזיציה (הנזלה) – לפי נתוני CoinGecko.
הירידות נובעות בעיקר מחששות למיתון וסימנים להאטה בכלכלה של ארה"ב. בנוסף, יפן, שמרה לאורך שנים על ריבית נמוכה או שלילית, בזמן שבכל העולם העלו ריבית, משכה משקיעים לאסטרטגיית "קארי טרייד" (Carry trade): לווים ביפן ומשקיעים בחו"ל.
אלא שלאחרונה הכללים השתנו. עקב עליית האינפלציה ביפן, הבנק המרכזי במדינה העלה ריבית ונקט צעדים מוניטריים מגבילים נוספים. כתוצאה מכך, הלחץ על שוק המניות בארה"ב גבר. התוצאה: משקיעים רבים החלו לסגור פוזיציות "קארי טרייד", מה שהוביל למכירות נרחבות של נכסי סיכון והתחזקות נוספת של הין – המטבע היפני.
הבורסה המקומית פה אצלנו בישראל מגיבה באיפוק לירידות בשווקים בעולם כאשר המדדים המובילים ירדו במהלך היום ירדו ב-1.5% בממוצע. אך בסגירת המסחר הירידות החדות התמתנו, ומדדי הדגל של בורסת ת"א איבדו היום כ-1%, אמנם מדד הטכנולוגיה ירד בכ-2.7% והיו ירידות חדות בתשואות אגרות החוב הממשלתיות. הדולר ממשיך לשמור על עלייתו בתקופה האחרונה ונסחר סביב 3.82 שקלים.
אבנר סטפק הבעלים ויו"ר דירקטוריון של בית השקעות ׳מיטב׳ מסביר את הירידה הקטנה יחסית בבורסה המקומית: "שימו לב איך האיראנים מנסים חזק מאוד לרדת מהעץ – "תגובתנו לישות הציונית תהיה במסגרת החוקים והנורמות הבינלאומיות" דברי דובר משרד החוץ האיראני – זה שלא חתם על שום אמנה בינלאומית. כך אמר מילה במילה בתחילת היום, ככל שההרגשה תהיה שמחכה לנו מתקפה רפה יחסית, כך השוק יגיב יותר חזק למעלה (או ירד פחות בהשוואה לכל מה שקורה בעולם בימים האחרונים).
שאלנו את אבנר אם תנודות כאלו בשוק משפיעות על ההרגשה כללית? לדבריו: "אני יוצא עכשיו מדירקטוריון ניהול ההשקעות (אני יו"ר), מחויך, עברתי בגילי (49) כבר כל כך הרבה משברים כאלה, שאני לא מתרגש. להיפך. מגדיל מניות עכשיו. נכנסנו טוב למשבר הזה אחרי הקטנה של SP500 ונאסדק היקרים – פונדמנטלית יחסית. עכשיו מגדילים את ההשקעה בישראל קצת. נכון שיש יציאת כספים רצינית ביום כזה, אבל היא עדיין זניחה ביחס להיקף הכולל (מאות מיליונים נמוכים מ-300 מיליארד)".