
בבוקר י' באב תשנ"ד (18 ביולי 1994) עצרה מכונית מסחרית מסוג רנו טרפיק בסמוך לבניין הקהילה היהודית בארגנטינה (AMIA) בבואנוס איירס. בשעה 9:53 לפי שעון מקומי, הפעיל הנהג מטען חבלה של כ-400 ק"ג חומר נפץ. הפיצוץ העז הרס את חזית הבניין, גרם לקריסת קומות שלמות ופגע קשות בבניינים סמוכים. 85 בני אדם נרצחו ו-330 נפצעו באחד מהפיגועים הקטלניים ביותר בתולדות ארגנטינה. היה זה הפיגוע השני בתוך שנתיים נגד מטרות יהודיות במדינה, לאחר הפיגוע בשגרירות ישראל ב-1992, בו נרצחו 29 בני אדם.
התגובות לפיגוע היו מיידיות וחריפות. נשיא ארגנטינה דאז, קרלוס מנם, הכריז על שלושה ימי אבל לאומיים וקרא להטלת עונש מוות על למחבלים. ברחבי העולם גינו מנהיגים רבים את הפיגוע האנטישמי, וישראל שלחה משלחת סיוע מיוחדת הכוללת אנשי יחידת החילוץ של צה"ל ומומחים לזיהוי פלילי. הכנסת קיימה דיון מיוחד בנושא, בו השתתפו בכירי הפוליטיקאים הישראלים. הקהילה הבינלאומית דרשה חקירה מקיפה ומיצוי הדין עם האחראים לפשע הנורא.
עוד באתר:
החקירה התנהלה בעצלתיים במשך כעשור, עד שב-2004 מונה התובע הכללי אלברטו ניסמן לעמוד בראשה. בשיתוף פעולה עם שירותי המודיעין של ארגנטינה, ארה"ב וישראל, נחשף הקשר בין הפיגוע לבין איראן וארגון הטרור חיזבאללה. דו"ח שפורסם הצביע על מעורבות ישירה של בכירים איראנים, ביניהם המנהיג העליון עלי ח'מנאי והנשיא דאז אכבר האשמי רפסנג'אני, בהחלטה על ביצוע הפיגוע. חיזבאללה זוהה כזרוע המבצעת, כשעימאד מורנייה היה האחראי המבצעי. בעקבות הממצאים, הוציא האינטרפול צווי מעצר בינלאומיים נגד שישה חשודים מרכזיים, ביניהם בכירים איראנים ואנשי חיזבאללה.

ב-18 בינואר 2015, יום לפני שהיה אמור להעיד בפני הקונגרס הארגנטינאי, נמצא התובע אלברטו ניסמן מת בדירתו כשהוא ירוי בראשו. ימים ספורים קודם לכן האשים ניסמן את נשיאת ארגנטינה דאז, כריסטינה קירשנר, בניסיון לטייח את מעורבות איראן בפיגוע בתמורה להסכמי סחר. מותו המסתורי של ניסמן עורר סערה ציבורית עצומה בארגנטינה ומחוצה לה, והוביל לחידוש החקירה בפרשה. רבים מאמינים כי ניסמן חוסל בשל כוונתו לחשוף את האמת מאחורי הפיגוע והקשרים בין ממשלת ארגנטינה לאיראן.
הנשיא הנוכחי של ארגנטינה, חאבייר מיליי, שנבחר בסוף 2023, הביע מחויבות עמוקה לחקר האמת מאחורי הפיגוע ולהבאת האחראים לדין. בניגוד לממשלות קודמות, מיליי הצהיר על כוונתו לשים את הפרשה בראש סדר העדיפויות הלאומי. הוא הורה על פתיחה מחדש של החקירה ועל שיתוף פעולה מלא עם גורמי אכיפת החוק הבינלאומיים. בנאום שנשא, התחייב מיליי להילחם בטרור ולחשוף את האמת, תוך שהוא מדגיש את חשיבות הזיכרון והצדק לקורבנות ומשפחותיהם.
שלושים שנה חלפו מאז הפיגוע הנורא בבניין ה-AMIA, אך הכאב והזעזוע עדיין טריים בלב רבים. הפצע שנפער בלב הקהילה היהודית הארגנטינאית טרם הגליד. המאבק למען האמת והצדק ממשיך, כאשר משפחות הקורבנות, ארגוני זכויות אדם ומנהיגים פוליטיים דורשים תשובות ואחריות. הפיגוע ב-AMIA נותר סמל כואב לאנטישמיות הבינלאומית שמובילה איראן, ושלוחותיה ברחבי העולם.