
כמעט 11 חודשים לאחר הטבח הנורא בשמחת תורה, משרד הבריאות פרסם היום (שני) דו"ח ובו מסקנות על התנהלות מערכת הבריאות בזמן מתקפת חמאס על ישראל שגבתה את חייהם של למעלה מאלף ומאתיים יהודים וישראליים.
לפי הממצאים העולים מן הדו"ח עולה כי מערכת הבריאות לא הייתה ערוכה לתרחיש הנורא שהתממש. כמו כן, לא היה סנכרון בין גופי ההצלה, בתי החולים וכוחות הביטחון.
עוד באתר:
אחד הכשלים המרכזיים היו בשינוע החולים לבתי החולים השונים לצורך טיפול רפואי דחוף ושאינו דחוף. בית חולים סורוקה בחר שלא להעביר חולים לבתי חולים אחרים לצורך ניתוח שאינו דחוף אף כשידע כי אין לו את היכולת והזמינות הנדרשים לכך.
עקב חוסר הנחיות ברורות לציבור, כך לפי הדו"ח, וחוסר מענה מהגורמים השונים, נאלצו חולים להגיע לבתי החולים באופן עצמאי ובבתי החולים קבלת החולים התקיימה ללא סינכרון והודעה מראש מה שגרם לכך ש"לא היה גוף אחד שראה את התמונה המלאה”, כלשון הדו"ח. וכך לא הייתה תמונת מצב לגורמים הרפואיים על כמות והיקף הנפגעים.

בשונה ממקרי חירום אחרים שבהם קבלת הפצועים פועלת באופן מנוהל ובחלוקה בין בתי החולים השונים, במקרה של השבעה באוקטובר לא היה כל ניהול מרכזי או הערכה לגבי כמות הנפגעים שתגיע. בתי החולים סורוקה וברזילי שהיו ערוכים יחסית למצבי חירום, עברו במהירות לתרגולת אירוע רב נפגעים.
נדגיש כי המסקנות לא פורסמו באופן מלא, אלא כעדכון למנהלי בתי החולים מצד מנכ"ל המשרד משה בר סימן טוב. בתגובה לפרסום החלקי של המסקנות אומרים במשרד הבריאות שקיימת מניעה משפטית מתוקף חוק זכויות החולה לפרסם את המסקנות במלואן, וכי פרופ' אש היה הדמות המתאימה ביותר, שאינה קשורה בניהול מוסד בריאות בהווה. עוד הבהירו במשרד הבריאות ש"ועדת הבדיקה לא תחליף את עבודת מבקר המדינה וועדת החקירה לכשתוקם".