
קוקה קולה ופפסי מתמודדות עם תחרות מול משקאות מוגזים מקומיים במדינות בעלות רוב מוסלמי, עקב חרם צרכנים המכוון למותגים האלו כסמלים אמריקאים – הקשורים גם לבעלת בריתה של ארה"ב, ישראל.
קוקה קולה ופפסי הוציאו מאות מיליוני דולרים במשך עשרות שנים בבניית ביקוש למשקאות הקלים שלהם במדינות בעלות רוב מוסלמי – ממצרים ועד פקיסטן.
עוד באתר:
במצרים, המכירות של קולה גדלו השנה, בעוד המותג המקומי V7 ייצא פי שלושה בקבוקי קולה משלו במזרח התיכון מאשר מהשנה שעברה. בבנגלדש, נאלצה חברת קוקה קולה לבטל מסע פרסום נגד החרם. וברחבי המזרח התיכון, הצמיחה המהירה של פפסי התאיידה לאחר שהחלה מלחמת חרבות ברזל באוקטובר.
בפקיסטן, אפליקציית משלוחים מובילה בשם Krave Mart, טענה כי המתחרים המקומיים של קוקה קולה כמו Cola Next ו-Pakola גדלים בפופולריות והם מהווים כ-12% מקטגוריית המשקאות הקלים. לפני החרם, הנתון היה קרוב יותר ל-2.5%.
צרכנים רבים שמתנערים מקוקה קולה ופפסי מציינים את תמיכת ארה”ב בישראל במשך עשרות שנים, כולל במלחמה הנוכחית עם חמאס.
“חלק מהצרכנים מחליטים לשנות את הרכישות שלהם בגלל התפיסה הפוליטית”, אמר מנכ”ל פפסיקו, רמון לגוארטה, בראיון לרויטרס בחודש יולי והוסיף כי החרמות “משפיעות על האזורים המסוימים האלה” כמו לבנון, פקיסטן ומצרים.“לאורך זמן, נעבור את זה”, אמר.
סך ההכנסות של פפסיקו מחטיבת אפריקה, המזרח התיכון ודרום אסיה שלה עמד על 6 מיליארד דולר ב-2023, כך עולה מפרסומי רווחים. באותה שנה, הכנסות קוקה-קולה מאירופה, המזרח התיכון ואפריקה היו 8 מיליארד דולר, כך עולה ממסמכי החברה.
בששת החודשים שלאחר מתקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר, נפחי המשקאות של פפסי באפריקה, המזרח התיכון ודרום אסיה כמעט ועמדו במקום לאחר גידול של 8% ו-15% באותם רבעונים. 2022/23, אמרה החברה.
לפפסי וקוקה קולה עדיין יש עסקים צומחים במספר מדינות במזרח התיכון אך מותגי המשקאות המערביים סבלו מירידה של 7% במכירות במחצית הראשונה של 2024, כך אומר חוקר השוק NielsenIQ.