
ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות בראשות ח"כ עודד פורר התכנסה היום (ראשון) לדיון בנושא מדיניות העלייה של נתיב ומדיניות העלייה של הסוכנות היהודית בהשתתפות סגן השר במשרד ראש הממשלה ח"כ אבי מעוז. על פי הנתונים שהוצגו, בארצות המערב משך העלייה נמשך זמן קצר, כחודשיים לכל היותר מרגע פתיחת התיק בסוכנות היהודית, ואילו במדינות בטיפול 'נתיב', משך העלייה לישראל יכול להתארך עד לשנה.
מתחילת המלחמה נפתחו 30,763 תיקי עלייה לישראל מכל העולם, מדובר בירידה של 19% במספר פתיחת תיקי העלייה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בין החודשים אוקטובר 23' ועד ספטמבר 24' נפתחו ברוסיה 13,203 תיקי עלייה נתון שמשקף ירידה של 45% במספר התיקים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. לעומת זאת, בארה"ב נפתחו 6,367 תיקי עלייה נתון שמשקף עלייה של 60% בפתיחת התיקים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. בצרפת חל הגידול הגבוה ביותר והוא עומד על זינוק של 342% עם נתון של 5,657 תיקים שנפתחו.
עוד באתר:
ח"כ עודד פורר, יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות: "מדיניות שר העלייה והקליטה המוצהרת הייתה לעודד עליה ממדינות המערב ושם להשקיע את כספי עידוד העלייה ולהזניח לגמרי את המרחב הפוסט סובייטי. למרות המדיניות המוצהרת הזו, מרבית העולים בשנה האחרונה, מאז פריצת מלחמת חרבות ברזל עלו ממדינות רוסיה, אוקראינה ובלארוס. לא יכול להיות שאנשים ממתינים חודשים ארוכים כדי לקבל ריאיון למתן אישור עלייה לישראל. יהודי שחי בסנט פטרבורג הוא לא פחות טוב מיהודי שחי בפאריז".
ח"כ אבי מעוז, סגן שר במשרד רה"מ: "המשימה הראשונה שלקחנו על עצמנו זה לקצר את התורים הממושכים בדרך לעלייה לישראל. עברנו תהליך דיגיטציה משמעותי שמאפשר להקל על תהליך העלייה. אנחנו פונים באופן אקטיבי לממתינים לעלייה במרחב הפוסט סובייטי כדי להקדים להם את התורים, אך נתקלים בסירובים בשל המלחמה שמתקיימת בישראל. העשייה של נתיב היא מבורכת ואנחנו שואפים לצמצם את זמני ההמתנה ככל הניתן. להערכתי לא ריאלי לשאוף להוריד את זמני ההמתנה לפחות מחודשיים בשל הקשיים הבירוקרטיים".
בארגון נתיב טוענים כי זמן ההמתנה במוסקבה עומד על כשלושה חודשים ובסנט פטרבורג זמן ההמתנה עומד על כחצי שנה. בנתיב טוענים כי הסיבה להתקצרות התורים איננה התייעלות העבודה אלא הירידה בביקוש לראיונות בגלל המצב בארץ.
שוהם אלון, ראש נתיב, משרד רה"מ: "אנשים כרגע מעוניינים לדעת שהם הצליחו להגיש את כל המסמכים כנדרש, המלחמה בישראל דוחה את הרצון לקבל תאריך עלייה לישראל. אנשים באוקראינה מתחילים להתרגל למצב המלחמה עם רוסיה, מי שרצה לעלות כבר עלה לישראל או למדינות אחרות במערב אירופה. מעל ל- 80% מאשרות העלייה לישראל ניתנות לאחר הריאיון הראשון. אחרי שאנשים מחמ"ע מעלים את המסמכים שלהם, הרבה פעמים הם מתבקשים לטייב אותם והתהליך הזה לוקח זמן. אנחנו עדים לתופעה לא קטנה של זיופי מסמכים שמעידים על יהדות. בחודשים הקרובים נראה את התורים בסנט פטרבורג מתקצרים".
יו"ר הוועדה ח"כ פורר סיכם את הדיון: "לא מקבל עליי שיש יהודים שמחכים חודשים ארוכים לקבל תור לקראת עלייה. אפנה לשר החוץ ואדרוש ממנו לבצע תיקון של החלטת ממשלה מספר 2070. צריך להיות קונסול גם בגרמניה וגם בארה"ב שיסייע לקהילות המקומיות לעלות לישראל. הוועדה תפנה למשרד החינוך כדי להבין את הפערים בלימודי האולפנים עוד בטרם העלייה".